Diş Dolgu Nasıl Yapılır

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır - Diş Dolgusunda Kullanılan Malzemeler - Diş Dolgusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler - Diş Dolgusu Hakkında




Dolgu dişin bir kısmının veya tamamın zarar görmesi üzerine dişin yerine eklenen yapılardır. Ancak estetik amaçlı olmak içinde kullanılır.

Dolgu Nasıl Yapılır?

Diş sorunu için doktora gittiğinizde dişlerinizi kontrol eder ve mümkün oldukça dişlerinizi çekmemeye çalışır. Ancak dişinizde çürük veya kırılma gibi sebepler varsa uzmanın bir tedavi uygulaması gerekli. İşte burada devreye dolgular girer.

Uzman önce dolgu yapılacak yerleri belirler ve o bölgeyi dolgu için hazırlar. Yani eğer çürükse çürüğü temizler. Dolgu için hazırlanan bölgenin ölçüsü alınır ve uygun boyuttaki dolgu yerleştirilir.

Dolgu yerleştirilirken dişin doğal yapısı ilgilenir ve o şekilde uygulanmaya çalışılır.

Eğer dişin bir kısmı değil de tamamı yapılması gerekiyorsa yani olmayan bir dişin yerinin alınması gerekiyorsa köprü tedavisi gibi dolgu temelli tedaviler uygulanır.


Diş Dolgusu

Bunun içinde çevredeki çişlerden destek alınır.
Ancak dişin tamamına kaplama yapılacaksa o zaman yandaki dişlere dokunulmasan sadece kaplama yapılacak diş üstünde işlem uygulanır.

Yapılan dolgular kişiler tarafından çıkarılamaz ve belli günlerde yapılan kontrollerle oldukça uzun süre dişte kalırlar. Bazı dolgu süreleri uzun sürebilir. Bu gibi durumlarda geçici dolgular uygulanabilir.

Kaplama veya Dolu Yapılırken ya da Yapıldıktan Sonra Dişe Zarar Gelebilir mi?

Kaplama yapılacak dişlere kanal tedavisi uygulanırken aşırı titiz olunması gerekmektedir. Kanallara yanlışlıkla kaçabilecek bakteriler dolgu ve kaplama takıldıktan sonra kişinin ağrı duymasını ve dişetin çekilmesine neden olabilir.

Böyle durumlarda bir uzmana görünüp hemen tedavinin uygulanması gerekir yoksa diş eti çekilmesinden sağlam dişte çürür veya düşer. Buda yapılan dolgunun boşa gitmesi demek olur.

Aynı zamanda kaplama ve dolgu yaptıran kişiler işlem başarılı geçse bazı ufak noktalara önem göstermek zorundadırlar. Özellikle diş temizliklerine doğal dişlerinden daha fazla önem vermeleri gereklidir.

Diş fırçalamaya, diş ipi kullanmaya özen göstermeliler ve diş eti sorunlarına dikkat etmelidirler.
Dolgu Nasıl Yapılır?
Günümüzde kullanılan dolgu maddelerinin çoğu sadece dişe tutunur, yapışmaz. Bu nedenle diş hekimleri dolgu yaparken bazı tutucu önlemler alırlar. Bu önlemler özel tutucu oyukların hazırlanmasıyla mümkün olur. Dolgu yaparken ana kural olarak iyi bir kavite (oyuk) hazırlanır; ve dişe yapılacak dolguyla çürümeden önceki doğal biçimi tekrar verilmeye çalışılır.

Hangi Dolgu Maddeleri Seçilir?
Dolgu maddesini seçerken diş hekimleri maddenin arka dişlerde çiğneme basıncına dayanabilmesini; ön dişlerde mümkün olduğunca fark edilmemesini; dişe ve diş özüne zarar vermemesini göz önüne alırlar. Şimdi sizlere birkaç tip dolgu maddesi hakkında bilgi vermek istiyoruz:
1.Amalgam Dolgular (Metal Dolgular) Çok dayanıklı ve ekonomik bir dolgu maddesidir; fakat görünümü estetik değildir. İçinde % 70 gümüş, % 23 kalay, az miktarda bakır ve çinkodan oluşan tozun cıva ile karıştırılmasıyla hazırlanır. Karışım diş hekimi tarafından hazırlanan oyuğa yığılır ve dolgu birkaç saatte sertleşir. Özellikle azı dişleri için günümüzde kullanılan en iyi dolgu maddesidir.

2. Porselen Simanlar, Kompozitler Estetik dolgu maddeleridir (bonding); fakat amalgam kadar dirençli değillerdir. En çok ön dişlerde kullanılırlar.

3. İnley Dolgular Inlay diş dolguları döküm dolgulardır. Dolgu için şekillendirilmiş oyuğun (kavite) ölçüsü alındıktan sonra, laboratuvarda altın veya porselenden hazırlanır ve dişe yapıştırılır. Özel teknik ve çok hassas çalışma gerektirirler. Kompozit dolgular diş renginde oldukları için, beyaz dolgu olarak da adlandırılırlar. İlk geliştirildiklerinde sadece ön dişlerde kullanılabilmelerine karşın, zamanla çiğneme kuvvetlerine dayanıklılığı arttırılıp, aşınma miktarları azaltıldığı için, artık arka dişlerde de kullanılabilmektedir.

Kompozit Dolguların Avantajları
* Kompozit dolguların en büyük avantajları estetik olmalarıdır.
* Dolgunun yapımını takiben hemen cilalanabilirler.
* Sadece çürüklerin restore edilmesi için değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirerek, kozmetik işlemler için de kullanılabilir. Kompozit Dolguların Dezavantajları * Kompozit dolgular tabaka tabaka uygulanır ve özel bir ışık ile sertleştirilir. Bu nedenle amalgama göre yapımı daha uzun sürer ve daha zordur.
* Fiyatı amalgamdan daha pahalıdır.
* Her ne kadar son zamanlarda kompozit dolgular oldukça dayanıklı hale getirilse de, amalgam kadar dayanıklı değildir.
* Uzun zaman içerisinde renk değişimi görülebilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler
* Geniş dolgularda ısırırken dikkatli olmak dolgunun ömrünü uzatacaktır.
* Kompozit dolgular iyi cilalansalar da, zamanla yiyecek ve içeceklere bağlı olarak renk değişimi görülebilir.
* Amalgamda olduğu gibi, dolgunun yapımını takiben 2 saat yemek yememe gibi bir sınırlandırma yoktur.
* Aşınma nedeni ile restore edilen dişlerde, çok sert diş fırçası kullanılmamalı ve fırçalama metoduna dikkat edilmelidir.

alıntıdır
 
Üst