Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir - Diş Ağrısı Tedavisi

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
diş neden ağrır - diş ağrısı sebepleri - diş ağrısı nasıl geçer - diş ağrısı tedavisi


Diş ağrıması, diş çürümesi, diş minesinin aşınması, diş etinin iltihaplanması ya da bunlara benzer nedenlerden dolayı oluşan bir sorundur.

Diş ağrısı, hemen hemen her insanın hayatının bir ya da birden çok dönemine yakınmış olduğu bir sorundur. Genel düşünce, diş ağrısının basit ağrılar olduğu yönündedir ve bu nedenle dayanılmaz hala gelene kadar diş doktoruna gitmek genelde ertelenir. Bununla birlikte yine aynı düşünce nedeniyle bilinçsiz bir şekilde ağrı kesici kullanmak ve farklı yöntemlerin en fazla görüldüğü ağrı türünden birisidir.

Diş Ağrısı Nedenleri

1- Diş minesinin aşınması

2- Dişeti rahatsızlıkları

3- Diş çürüğü ve diş apsesi

4- Gömülü dişler ( yirmilik diş )

5- Sinüzit türü ağız dışı rahatsızlıklara olarak sayılabilmektedir.

Diş ağrısı sebepleri içerisinde en çok görülen diş çürüğüdür. İnsanların %97’lik bir bölümümde diş çürüğü görülür. Bu durum özellikle yetersiz ya da kötü ağız hijyeninden kaynaklanmaktadır. Ağız içerisinde yerleşmiş olan bakteriler unlu ve şekerli yiyecek kalıntılarıyla asit meydana getirir ve bu durum da dişin koruyucu tabakasını zayıflatıp çürüğü neden olur.

Diş ağrısı genelde zonklama tarzında ve son derece rahatsız eden bir durumdur. Ağrı git gide şiddetli bir hal alır ve bazen dayanılmaz derecelere ulaşır. Özellikle apse tarzı iltihabi bir durum varsa dışarıdan fark edilecek kadar şişmeye yol açabilir. Sıcak ve soğuk hassaslığı ve dişe bastırıldığı zaman hassaslık çoğalır. Dişte mine kırılma görülebilmektedir.

Diş ağrısı başladığı zaman vakit kaybetmeden bir diş doktoruna gitmekte fayda vardır. Çünkü diş ağrısı nedenlerinden de anlaşıldığı gibi, ağrı kendiliğinden geçme özelliği göstermez ve tedaviye ihtiyaç vardır.

Diş Ağrısı Tedavisi

1- Ağrıyan diş üzerine kesinlikle aspirin ve ya bu tarz bir ağrı kesici ilaç konulmamalıdır. Kimyasal yapısı nedeniyle bu tür ilaçlar dişetinde ve çevresindeki yumuşak dokuda tahrişe sebep olur. Bu durum da ağrıyla birlikte ekstra bir ağrıya yol açar.

2- Ağrımakta olan diş üstünde ve diş arasında yer alan gıda artıkları, diş ipi ve diş fırçası kullanılarak temizlenmeli ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz konularak karıştırılmalı ve tuzlu su ile gargara yapılmalıdır.

3- Diş doktoruna gidilmeden önce ağrı kesici ilaç içilebilir.

4- İltihap sebebiyle yüzde şişme meydana geldiyse o bölgeye soğuk kompres yapılır.

5- Diş üstünde çürük sebebiyle oyuk meydana geldiyse bu bölüme az miktarda karanfil yağı emdirilen pamuk yerleştirilebilir. Ağrının hafiflemesini sağlar. Fakat bu uygulama yapılırken karanfil yağının diş etine sızmaması önem taşır. Karanfil yağı da yumuşak dokuyu tahriş eden özelliğe sahiptir.
 
Üst