Derik Çataltepe Köyü - Derik Çataltepe Köyü Hakkında Bilgi

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Derik Çataltepe Köyü - Derik Çataltepe Köyü Hakkında Bilgi

Çataltepe, Derik

Çataltepe, Mardin ilinin Derik ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün asıl adı (Kürtçe) Erbete dir.Tepe ve deresiylede dikkatleri üzerine çekmektedir. Köye ayrıca bağlı bulunan mezralarda vardır. Develi, ....mezraları Köyde ve mezralarında SORKAN AŞİRETİ'nin KIRVAR kolu yaşamaktadır.Koyde herkes birbirleri ile akrabadır.Köyde yaşayanlar tek çatı altında ve söz yetkisi demokratik kurallara uygun olarak birine verilir ve bu yüzden birlik ve beraberlik anlayişına destek vermektedir.Bu halkın yıllar önce Elazığ Palo'dan Diyarbakır Ergani İlçesi DEJŞTA gevra'ya yerleşmiş ve yıllar sonra deriğin Heboşi köyüne yerleşmiş ordanda hayvanların içme suyu sıkıntısından dolayı terk edip Çataltepe köyüne 350 yıl önce yerleşmitir.

Kültür


Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Ayrıca köy bir höyük olup tarihi kalıntıları vardır, COĞRAFYA Köy insanları çok sıcak kanlı olup misafirperverdirler. köyde ve mezrası olan develide müthiş bir okuma alışkanlığı gelişmiş olup hemen hemen Türkiye'nin her üniversitesinde en az bir öğrencileri bulunmaktadır. Mardin iline 67 km, Derik ilçesine 26 km uzaklıktadır.Dünya görüşü olan feodaliteden kurtulmuş bir halka sahiptir. Okumaya önem veren büyük bir genç nüfusu vardır.Derik ilçesinin Parisi olarak bilinir.

İklim


Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. bitki örtüsü ise bozkırdır.

Nüfus


Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1463
2000 1143
1997 1137

Ekonomi


Köyün ekonomisi tarım,hayvancılık ve özellikle batı illerinde mevsimlik işçi olarak hayatta kalmayı sürdürmektedir.Ayrıca köyde artezyenle kuyu açılarak tarla sulaması yapılmaktadır. Pamuk, mısır, gibi ürünlerde yetiştirilmektedir. Köye bağlı bulunan DEVELİ (Kürtçede Kandefi olarak bilinen)mezrasında artezyen kuyularıyla sulama yapılmaktadır. Köyün en verimli ve topraklarını coğu bu mezrada bulunmaktadır.

Muhtarlık


Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Mehmet Bilgen
1999 Newaf Adal
1994 - Ahmet Soran
1989 - Mustafa Adal
1984 -Mustafa Adal

Altyapı bilgileri


Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup on yıl önce dökülen asfalt bozulmaş ve bazı nedenlerden dolayı bir türlü köyün yolu yapılmamaktadır.köyde elektrik,sabit telefon ve İnternet(ADSL) bağlantısı vardır.




Not: Bilgiler değişmişse sizler bu konu başlığı altında cevap yazarsanız en kısa süre içinde düzeltilecektir.
Ayrıca Çataltepe Köyü hakkında yazı resim veya yayınlanmasını istediğiniz konuları bu başlık altında cevap olarak yazarsanız size yardımcı oluruz.






Kaynak:Vikipedi, özgür ansiklopedi

 
K

Kayıtsız Üye

#3
Selam sirac kardes elinde sorkanlarla ilgili daha detayli bilgi varsa paylasa bilirmisin
 
V

vahit

#4
Arkdaşlar sorkan aşiretinden olanlar olmayanlar
bilgisi olan varsa. bize daha iyi bilgi tarih konusunda
sorkan facebookte paylaşabılırler
saygılarımla.
 
Üst