Demokrasinin temel ilkeleri kısaca

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Demokrasinin temel ilkeleri nelerdir kısaca bilgi

Demokrasinin temel ilkeleri şu şekilde açıklanır:


*Milli egemenlik: Halkın siyasi idare üzerindeki gücünü anlatan bu kavramla, siyasi denetim gücünün doğrudan ya da dolaylı bir biçimde halkta olduğu vurgulanmaktadır. Milli egemenlik, halkın devlet yönetimindeki hakimiyetini gösterir.

*Seçme ve seçilme hakkı: Demokraside en önemli siyasi ilke olarak vatandaşların devlet yönetiminde söz sahibi olma hakları bulunmaktadır. Seçme ve seçilme hakkı yönetimi seçme ve yönetimde olma hakkıdır.

*Kuvvetler ayrılığı ilkesi:
Demokrasilerde devlet idaresindeki yasama, yürütme ve yargının farklı devlet organlarında bulunmasıdır. Böylece bağımsız ve tarafsız bir düzen kurulmak istenir.

*Eşitlik: Kanunlar önünde insanların dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı olmaksızın eşit olma durumudur. Eşitlik aynı zamanda adaletle sağlanır.

*Özgürlük: İnsanların sosyal ve kültürel olarak bireysel ve toplumsal yaşama haklarını elinde bulundurma durumudur. Fikir, din, vicdan özgürlüğü temelinde gerçekleşir.

*Hoşgörü: Temel toplumsal ilkelere aykırı da olsa tahammül etme ve hoş görme durumu olarak bilinir. Birlikte yaşamanın en önemli unsurudur. Hoşgörülü olmak bir erdemdir ve değerdir.
 
Üst