Darıovası Köyü Andırın Kahramanmaraş

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Andırın Darıovası Köyü Bilgileri - Darıovası Köyü Hakkında - Darıovası Köyü Tanıtımı - Darıovası Köyü Resimleri



Darıovası ,Kahramanmaraş Andırın ilçesine bağlı bir köyüdür.

İlçe: ANDIRIN

İl:KAHRAMANMARAŞ

İle Uzaklığı:60 km

İlçeye Uzaklığı:13 km

Rakım:678 m

Nüfus:

2000:962
1997:0

Tarih

Köyün adı köy ortasında bulunan ve eskiden yörenin en güzel mısırlarının yetiştiği için çevrede mısıra darı dendiğinden darıovası olarak adlandırılmıştır. köy eski bir yerleşim yeri olmasına rağmen devlet tarafından yeterli araştırma yapılmamaıştır. Eskiler Altınovası derlermiş köy içerisinde kale ve mezar kalıntıları çoktur. köyde çok sayıda tarihi eserlere raslanmaktadır. Kundakcılar mahallesinde bulunan kocadağ bunların en büyük göstergesidir.rivayetlere göre içnde çok miktarda altın bulundugu sanılmaktadır.yanısıra merdan kuyluk, odabela,ereklik, soocular,kısık,değirmenin yeri, bahri nin dam yeri, zıddılıların arkasındaki kale, porsuğun yeri,hıddırızın evinin yanı,mesut un köteni kırdığı yer vs buralarda şimdiye kadar çok sayıda tarihi eser kalıntılarına raslanmıştır.Ayrıca kundakcılar obasında bulınan sakar dağının dibinde soğuk hava çıkan büyük bir kuyu vardır söylentiye göre altından su akmaktaymış.

Kültür

Köyün Kültürü orta asya türkmen kültürüdür. Düğünler genelde cuma günü cuma namazına müteakip başlar seymen denilen ekip cuma namazı çıkışı namaz kılanlarla birlikte davul eşliğinde düğün evine giderler. damatın en yakın arkadaşı türk bayrağını taşır. düğün evinde bayrak dualarla en yüksek yere dikilir. düğün boyunca çeşitli halk oyunları oynanır. çeşitli etkinlikler yapılır. cezalar verilir oyunlar çıkarılır. paar günü öğleyin gelin evine gidilerek gelin alınır ve düğün evine getirilir. gelin geldikten sonra gelin mevlidi okutulur. köyün yemekleri bulgur pilavı ağırlıklıdır. güveç kuru fasulye ayranlı çorba tirşik pilav üstü tavuk, içliköfte ana yemekleridir.köyde okuma yazma oranı %95 tir. son yıllarda üniversite mezunu sayısında da oldukça artış vardır. her meslekten sayısız amir ve memuru vardır darıovası köyünün. bayram namazları sonrası tüm ahalinin tokalaşarak bayramlaşması güzel bir gelenektir.

Coğrafya

Kahramanmaraş iline 60 km, Andırın ilçesine 15 km uzaklıktadır.andırın suyu adıyla bilinen ırmak köyün içerisinden geçmektedir.köy ovalık olup çevresinde çatalın dağı sakar dağı uzundağ ve ovanın ortasında kocadağ bulunmaktadır. coğrafi konumu gereği güneyde yer alan osmaniyenin kadirli ilçesi darıovasının andırından sonra ikinci ilçesidir. köye andırından ve kadirliden günlük ulaşım mevcuttur. ayrıca k.maraş andırın karayolu da köy sınırından gemektedir. köyümüzün gelecek seçimlerdeki en güçlü muhtar adayı selim ÇINKIR dır. Selim ÇINKIR kendisini köyüne adayan iyilik sever herkesin sevdiği bir isimdir. köyle ilgili güzel prejeleri var olup köyün gençleri için bir futbol ve veleybol sahasıda yaptırıp turnovalar düzenleyeceği bilinmektedir. gençleri gelecege hazırlamak bilgisayar kursları düzenleyip onları en iyi şekilde hayata hazırlamak görevleri arasındadır. darıovası köyü TÜRKİYE nin en çok memuru olan köyü olarak bilinir. kültür seviyeleri en üs düzeylerdedir. TÜRKİYE nin her kesiminde memurları siyasetçileri yazarları bulunmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. kış ayları sert geçmekle birlikte fazla don olayı gözükmez. yazları oldukça nemli olan köyde bulutlanma hakimdir.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. ovada sulu tarım yapılmakta olup buğday, mısır, yer fıstığı, soya, karpuz, fasulye, domates, biber... gibi ürünler yetiştirilir. senede iki ürün alınabilir. tarlaları çok verimlidir. ata dede yadigarı köyde imece usulü ile mahsuller kaldırılır el birliği ile çalışılır. son zamanlarda sütçülük oldukça gelişmiştir. mesut çınkır ve haşim kundakcı aracılığı ile sütler günlük K.MARAŞ a ulaştırılıp karşılığında köylülerin yem gıda gübre vs. ihtiyaçlarıda karşılamaktadır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Köy Muhtarı: ÖMER AVAN

Altyapı bilgileri

Köyde iki adet ilköğretim okulu vardır. Köyün [[içme suyu şebekesi mevcuttur.kanalizasyon şebekesi yoktur.

Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. sağlık evi vardır. yolu otoban gibidir. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol şase olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. gsm operatörleri çekim alanındadır.vodafone odabeleği nde ançak çekiyor.





Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
K

Kayıtsız Üye

#2
valla bende darıovasındanım ama köy muhtarı hiç iyi değil yollardan eşşek ğitmez köyde millet ğeçimi zor sağlar bunların hepsi köyde iyi bir yönetici olmadığindan kaynaklanıyor
 
Üst