Dağobası Köyü Hakkında Bilgi Delice Kırıkkale

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Delice Dağobası Köyü - Dağobası Köyü Hakkında - Dağobası Köyü Tanıtımı - Dağobası Köyü Resimleri




Kültür

Her yörenin kendine has gelenek ve görenekleri vardır bizim gelenek ve göreneklerimiz daha farklı ve güzeldir köy düğünlerimiz üçgün ve yemekli olarak yapılmaktadır, kendimize has yemeklerimiz tarhana çorbası,unçorbası,sütlü kabak çorbası,topalak çorbası,arabaşı,köyümüze has türlü,tavşan dolma,seçe pilavı,bulgur pilavı,bulgur yaprak dolma bunlardan ibarettir. tatlılarımız ise sinibağlama, pekmez helvası, höşmerim bunlardan ibarettir.

Coğrafya

Kırıkkale iline 65 km, Delice ilçesine 30 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Kışları soğuk ve ayazdır. Yazları ise sıcak ve kuraktır.


Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır..

KÖY DERNEĞİ

Derneğimiz köy halkının yoksul ve fakir ailelerine yardım amacı ile kurulmuştur. Şehirde yaşayan köylülerimizin katkıları ile köye üç katlı bir dernek binası yapılmıştır. Düğün cenaze gibi durumlarda kullanılmaktadır.


Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu var fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak yetersizdir çünkü yazları köylü bahçe sulamakta olduğu için köyün suyu yetersiz kalmaktadır köylü suyunu yazları hayvanlarla taşımaktadır kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi var.ancak ebe yokturköyün çok bozuktur hiç ilgilmiyor biran önce köyümüzün köyün en çok kullanılan yolu asvalt değildir yazın tozdan kışın çamurdan geçilmiyor. köyde elektrik ve sabit telefon vardır.köyümümüz güzel ve dağlık,ormanlık güzel bir köydür köy halkı sevecen ve misafir perverdir .







Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
 
K

Kayıtsız Üye

#2
DAĞOBASI KÖYÜMÜZ. 1

Dağobası köyümüz ismindende anlaşılacağı gibi siteplik bir yerde dağlık ve meşe ormanları ile kaplı bir köydür .
KÖYÜMÜZÜN GEÇMİŞİ DEDELERİMİZİN ANLATTIKLARINA GÖRE 1100 YILLARINA DAYANMAKTADIR.
Malazgirt savaşından somra anadoluya ilk gelen Müslüman türklerde bir boya mensup olarak şimdiki ismi Kabak tepe olan yerden önce Cingeyli köyünün Aşık Çukuru dedikleri yere yerleşirler bu yerleşimin karşısında Bozköy merası diye bir Hem atlar için uygun hem develer için otlagıye hem büyük baş hayvanlar hem camızlar için uygun hemde koyun ve tiftik gecilere elverişli yere yerleşirler.
Bu yerleşimden yıllarca sopra nasıl ve neden olduğu bizce meçhul
Faili meçhul bir erkek cesedinin aşıkçukuru dedikleri yere yakın bir yerde bulununca cinkeyliler kan bedeli olarak bulunmuş oldukları güzel yerleşim yerini Cingeylilere verilmesi zamanın idaresince uygun bulunmuş olduğundan buradan göçerek komple döylüler olarak Kabak tepe denen ormanın içindeki yere yerleşirle.
BU YENİ YERLEŞİM YERİNDE YILLARCA BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE AĞIZ TADIYLA YAŞAMAYA DEVAM EDERLER.
Ancak tarihi Dağobası köyündeki yatır dediğimiz olayın tezahürü ile kadimleşerek dağobası köyü meydana gelir.
Sonbaharın eylül veya ekim ayında havalar çok güzel iken şimdiki yatır dediğimiz yerdeki ((SARIDEDE) OLARAK BİLİNEN 200 VEYA 25O KOYUNU İLE İLK YERLEŞİM YERLERİ OLAN BOZKÖY'ünOVA DEDİKLERİ mevkisine hayvan otlatmaya gider.
burada yati iki üçgün yatılı giDİLMESİNE rağmen erken zaman dedikleri bir zamanda kar yağmaya başlar ve çok aşırı kar yağar bir adam boyu diye tarif ettiğimiz ölçülerde..
Bu ara kar yağışı altında kalan Sarıdede rahmetli va hayvanları ile kalır onbeş yirmi gün devam eden fırtına tipi ve soğuktan Dağobası köylüleri umudunu keserler ama imkanlarıda zor olduğundan acı çekerek Kabaktepe denen yerleşim yerlerinde beklerler.
Ozaman ramazan ayı olduğundan komple müslüman olan köyhalkı yatsı namazını eda edip çıkınca havanın karanlık olması köy halkının yol gözlemesini engellemez. Derken Bozköy tarafından bir ışıgın (şimdiki araba farkarı gibi) uzaktan deldiğini ufku aydınlattığını görürler.
Cami cömaatı derken kadın çoluk çocuk yaşlı genç ışığın yoluna doğru katar olurlar o kalabalığın topluca bu ışık ;Allahın (cc) Nur'u uğultusu halınde yaklaşan ışığa onkarda yaklaşır adeta kavuşurlar.
Ellerinde Çelıçırpı meşalelerini sönük bırakan gelen nurun etrafını sararlar bakarkar ki o Nur ellerlni havaya kalıran SARIDEDE nin cennet mekanın ellerinden çıkmakta Peşindeki koyun ve keçileri ve onların bekciliğini yapan köpekleri ile ne üşümüşler ne donmuşlar nede ölüp telef olmuşlar...
Ancak o sevinç o nur sözleri uğultusu aradında donop kalmış çünkü o elleri havada kalan bübarek zat bir ağaçtan yapılmış bir heykel gibi ortada duruyormuş.Evliya kerametini gösterince mutlaka ölür imiş sözleri arasında köyden ne kadar uzakta olduklarını unutup belkide sabaha kadar SARIDEDE CENNET MEKANI ANLATMIŞLAR :O ZATEN BUNLARIN SOYU EHLİBEYT SOYU İDİ BUNLAR İSLAMIN ÇERİATIN HARİCİNDE HİÇ BİR YANLIŞ YAPMAZLARDI VE BENZERİ
anlatımlarla sabahı ettiklerini ancak sabah fark etmişler..
oracıka ağaç gibi kollarını açmış gibi duran zatın üstüne ilk iş olarak bir avlu çevirmişler. hemen yakınınada ibadet hanemiz olarak şimdiki Dağobası köyü camisini yapmışlardı.
(şimdiki haliiçin yeniden restorasyon görmüştür)
ve bu bizimde de köyümüz olarak 250 sene öncede olsa hiç ayrı gayrı olmadığımız köyümüz olarak kalmıştır.
O zamanda bu güne kadar felç olup eli ayağı tutmayan hastaların ağzı eğilip yemek yiyemiyen(yüz felci geçirenlerin) aşırı huzursuzlu geçiren sıkıntılı hastaların ziyareti sonrası iyi oldukları defalarca görülüp bilinmektedir.
Bu anlatımım Dağobalı olup Bizim şimdiki köyümüz olan Balışeh e bağlı Beşbıçak köyünde elim bir tırafik kazasında sefaat eden muhterem Mehmet hoca efendi tarafından anlatılmıştır.
İlk defe bugün gördüğüm Dağobası köyü sitesini benim sitem bizim sitemiz diye bu yazımı yazma hissederek irticalen kayıt altına aldım tüm köy halkıma saygılar sunarım mümkünse sizde köyümüz halkına ve gençlerine okurlarsa memnun olurum.
ukuyacağınız 3 ihlas 1 Fatihai şerifeyi sevgili peygamberimiz Hz Muhammed Mustafa nın (sav)ehli beytinin 12 İmamların ve evlâdı Resullerin Tabi.i nin tebei tabiinin eimmai müçtehidin ve cariyarı güzin efendilerimizde Ebabekiki Sıddıyh Hz nin Ömerül Faruk Hz nin OsmanıZinnureyn Hz nin ve İmamı Ali İmami Hasan ve İmamı Hüseyin efendilerimizin tüm Dağobasında mevtalarımızın dedelerimizi neslimizin ruhlarına bağışlarız hepsinin makamlarını cennet eylesim
Yazılarımdaki hatalarım var ise tarafıma bildilir ise memnun olurum saygılar

Ömer Çetinkaya Congeri
Beşnıçak köyü
Dağobası köyü
0543 979 80 46..
 
Üst