Çiftlik Köyü Hakkında Bilgi Aşkale Erzurum

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Aşkale Çiftlik Köyü - Çiftlik Köyü Hakkında - Çiftlik Köyü Tanıtımı - Çiftlik Köyü Resimleri




İlçe: AŞKALE

İl: ERZURUM

Demografik Bilgiler:

Nüfusu: 2000 - 823

İle Uzaklığı: 78 km

İlçeye Uzaklığı: 25 km


Çiftlik-bucak merkezi, Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihi

Köy adını,bugün bulunduğu alan ve çevresindeki çayırlıkların, Osmanlı zamanında Ordu tarafından Süvari Birliklerine tahsis edilmiş ve toprak agasıda terzi halil olup osmanlı tarafından yer tahsis edilmiştir.seferberlik esnasında kendi ve ailesi ölmüş.cocukları batıya göç etmişlerdir. Köyde yaşayan halkın büyüm bir kısmı Muhacir olup kökeni K.Kafkasyada ki Dağıstanın kuzeyindeki Derbent bölgesinde yaşayan Türk halklarına dayanmaktadır.1877-78 Osmanlı-Rus savaşından sonra göç ederek önce Ahıska/ahilkelek bölgesine, sonrasında şu anda Gürcistan sınırları içinde yer alan Batum bölgesine, kısa bir süre sonrada Kars ilinin Susuz ilçesi şimdiki adı Yolboyu köyü olan Uzunzayım köyüne göç edip yerleşmişlerdir. Kurtuluş savaşında Seferberlik ilan edilmesinin ardından bugün köyün bulunduğu alanda yerleşmiş ve köyü kurmuşlardır.Daha önce Tercan ilçesine bağlı iken Büyük Erzincan depremi sonrasında Tercan ilçesinin Erzincana bağlanması ile yeni yapılan düzenleme ile Erzurum ili Aşkale ilçesine bağlanmıştır. Çiftlik Köyü uzun bir süre, çevresinde bulunan 12 köyün bağlı olduğu Bucak merkezi olmuş, 1981 Anayasasında Bucak Merkezlerinin kaldırılması ile Köy statüsüne dönüştürülmüştür. Köyün 5 km batısında Han olarak adlandırılan bölgede Selçuklu döneminden kalma 3 kemerli bir köprü vardır.Bu köprünün Tarihi İpekyolu güzergahında yer aldığı tahmin edilmektedir. Köyde, kayalar oyularak ev haline getirilmiş tarihi bir yer de bulunmaktadır. 2008 yılı yerel seçimlerinde yapılan yeni düzenleme ile köy statüsünden çıkarılarak Aşkale ilçesi belediyesi dahilinde mahalle statüsüne dönüştürülmüştür.

Kültür

Köyde yaşayan halkın tamamının ana dili Türkçedir.Erzurum ili ve Aşkale İlçesindeki diğer köylerden farklı olarak,özgün bir kafkas lehçesi ile (terekeme lehçesi) konuşulmaktadır. Köyün yemek kültürü geleneği devam etmektedir.Köyde; Ayran Aşı, Kesme Çorbası, Hıngel, Tatar Böreği, Borani,Hasıta,Keşgeh, Haşıl,Guymak,Bişi,Su Böreği,Lor Dolması ve Patates ya da et ile yapılan çeşitli yöresel yemekler ve köyün içerisinden geçen çaydan avlanılan balık yemekleri yapılmaktadır.

Coğrafya

Erzurum ilinin Batısında ve karayolu ile 76 km uzaklıkta, Aşkale ilçesinin Güneybatısında ve karayolu ile 21 km uzaklıkta bulunmaktadır.Köyün rakımı 1740 m. olup Güneyinde Palandöken dağlarının devamı niteliğindeki 2400 m. rakımlı Dumanlı dağı mevcuttur.Dumanlı dağı üzerinde Köye kuş uçuşu 6 km. mesafede olan ve yörede Şahgöl olarak adlandırılan bir kreter gölü bulunmaktadır.13.600 metrekare alana ve 10 metre derinliğe sahip bu göl sadece bölgenin değil ülkemizin en güzel doğa harikalarından birisi olup içerisinde çok lezzetli Dağ Alabalığı yetişmektedir.Köyün içerisinden geçen ve yılın her mevsiminde yeterli suya sahip olan bir çay bulunmaktadır. Bu çaydan faydalanılarak uygun alanlar sulanmakta ve bu sayede sınırlıda olsa sulu tarım yapılabilmektedir.Çok temiz su kaynağına sahip olan bu çayda; yaygın olarak tatlısu Levreği yetişmekte olup sınırlı oranda da Pullu Sazan ve Tatlısı Kayabalığı yetişmektedir. Köyün içinden geçen çay, sularını Tercen barajına boşaltmaktadır.Köyün yakınında bulunan Kubat Komunun(Kom: Mezra büyüklüğünde yerleşim yeri) alınmasıyla köyün sınırları dahada genişlemiş olup, Aşkale ilçesinin en geniş yüzölçümüne (yaklaşık 180 kilometrekare) sahip köyüdür.Aynı zamanda köyün batı sınırları Erzurum ili sınırlarını oluşturmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Yakın çevresinde Barajların yapılmasıyla iklimde bir miktar farklılaşma oluşmuş olup Erzuruma şehir merkezine göre daha ılıman bir iklime sahiptir.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyün geniş bir alana yayılmış olan verimli meraları sayesinde ağırlıklı olarak Büyükbaş sığır yetiştiriciliği ve besiciliği yapılmaktadır.Ayrıca köyde sebze ve meyve yetiştirmek için küçük bostanlar vardır. Son yıllarda artan oranda Arıcılık da yapılmaktadır. 1967 ve sonrasında, Batı Avrupa ülkelerinde çalışmak için gitmiş ve orada bir süre işçi olarak çalışmış veya halen çalışan hemen hemen her aileden bir veya birkaç kişi bulunmaktadır.Bu durum köyün ekonomisinin temelinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Köyde faliyete geçirilemediği için atıl durumda olan bir Süt Sığırcılığı Kooparetifi binası bulunmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde; 8 yıllık eğitim verebilen ve öğretime 1953 yılında başlamışİlköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık Ocağı vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde Elektrik ve ADSL İnternet mevcuttur.Köyde 400 kişi kapasiteli bir cami vardır.


Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
 
Üst