Çatalbadem Köyü Hakkında Bilgi Ermenek Karaman

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Ermenek Çatalbadem Köyü - Çatalbadem Köyü Hakkında - Çatalbadem Köyü Resimleri - Çatalbadem Köyü Tanıtım



Köyün kısa tanıtımı

Eski adı Yukarı İrnebol olan köy, tarihi İrenepolis şehri üzerinde kurulmuştur. Bol miktarda badem ağacı bulunmasından, ve bademi meşhur olmasından dolayı Çatalbadem ismi verilmiştir.Türkiyede en çok badem yetişen bölgemizdir . Karaman ilinin ermenek ilçesine bağlıdır .(bademin ana vatanıdır).

Köyümüzde sosyal yaşam

BULGUR YAPIMI

Buğdayları özel yıkama yerleri olan geniş betondan yapılan havuz biçimindeki yerlerde yıkanır böylece buğdayların hasat zamanındaki toz ve zararlı ot tohumlarından ayıklanması sağlanır. özel kazanlarda yıkanan buğdaylar kaynatılır kaynamadan sonra soğutulur ve kurutmaya bırakılır tamamen kuruyan buğday taneleri sertleşir.Daha sonra su değirmeni ve elektrikle çalışan değirmenlerdi bulgur ve simit şeklinde öğütülür.ögütme esnasında (pilavlık, batırmalık, kısırlık,g ibi çeşitli ölçülerde bulgur çeşitleri yapmak mümkündür. yıkanan buğdayları kaynatmaya tabi tutmayıp sadece yıkadıktan sonra kurutup övünülürse buğday ununu elde edersin.



PEKMEZ YAPIMI

Bahçelerden toplanan üzümler şehrena denilen taştan oyma veya büyük bir havuza benzeyen yerlerde üzüm suları sıkılar toplanan uzüm suları büyük kazanlarda kaynatılır. tabi bu arada kaynama esnasında yöremize has özel toprak ilave edilerek üzüm suyunun pekmez özüne gelmesi sağlanır kaynayan uzum suyu kızgın fırınlardaki kazanlara konulur bu fırınlar taş ve toprak sıvalardan yapılmış olan fırınların yüksekliği 2-3 metre, iç hacmi genellikle 5-6 metrekaredir. ve ortasında çok büyük bir kazan ve kazanın yerden yüksekliği 1 metre kadar olmalıdır fırının içine odun atılması için yüksek olmalı fırında kullanılan odun genellikle pekmez odunu denilen kuru ladin ağaçlarıdır. pekmez koyulaşana kadar kevgir ile sürekli savrulmalı koyulaştıktan sonra soğutulmaya bırakılır.


SU DEĞİRMENİNDE UN ÜĞÜTME


KÖYÜMÜZÜN DEĞİRMEN İHTİYACINI ZEYVEDE BULUNAN SU DEĞİRMENLERİYLE KARŞILIYORUZ


Köyümüzde kullanılan el değirmeni mısr buğday üğütme işlerinde kullanılıyor

Ulaşım

ermenek ve çatalbademe ulaşım imkanı kendi bağlı olduğu Karaman iline ve Konya iline;
1-Ermenek-Mut-Karaman 160 KM. - 2-Ermenek-Mut-Karaman-Konya 260 KM. - 3-Ermenek-Sarıveliler-Taşkent-Hadim-Konya 210 KM. üzerinden yapılmaktadır. Ermenek-Mut-Karaman-Konya ulaşım imkanı Özkaymak firmasına ait Konya Garajından Sabah saat 09:00 ve Akşam 16:00 da çıkış yapar, Ermenek ten ise aynı saatlerde ilçemizden çıkış yapar. Diğer Anamur, Mut, Alanya gibi ilçelere ise Dolmuş seferleri vardır.


Köy Muhtarlık Bilgileri





DİNEK

DİNEK KÖYÜMÜZÜN SINIRLARI İÇİNDE YER ALAN TARİHİ BİR GÖZETLEME KULESİDİR YAPILIŞ TARİHİ BİLİNMEMEKTEDİR HALK ARASINDA ANODOLU BEYLİKLERİ ZAMANINDA KURULDUĞUNA İNANILMAKTADIR




Çatalbadem Köyüne Ait Resim ve bilgileri Bu başlık altında paylaşabilirsiniz
 
Üst