Bilgisayarın Temel Donanımları

Dine

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
computer_hardware_poster.jpg

Bilgisayarın Temel Donanımları

Donanımlar

Anakart

Anakart, üzerinde birçok donanımı bulunduran, bir çok veri yoluna sahip olan ve giriş çıkış noktaları olan en önemli donanım parçamızdır. Anakart üzerinde CPU yuvası, RAM yuvaları, Veriyolları ve giriş çıkış noktaları bulunur.
CPU(işlemci)

Bilgisayarın tüm birimleri ile bağlantı halindedir. Aritmetik işlemler ve mantıksal karşılaştırmaları yapar. İşlemciler bilgi giriş-çıkış işlemlerini denetlerler. İşlemci üreten firmalar intel, AMD, Motorola, Cyrix'in kendilerine özgü standartları vardır.
Ekran Kartı ve Monitör

Ekrana karakter ve şekilleri oluşturacak sinyalleri ekran kartı bilgisayardan alarak gönderir. Yani verileri görsel olarak görmemizi sağlayan ekran kartı ve monitördür. Günümüzde ekran kartları için anakartlar üzerinde özel slotlar bulunmaktadır. Bunlara AGP denir.
BIOS

Bios Yazılım ve donanım arasında etkileşim sağlayan bir donanım parçası ve yazılımdır. Bioslarda sadece ROM (Salt okunur Bellek) mevcuttur. Bilgisayarımızın temel donanım parçalarından biri bozulduğunda ses gelmesi BIOS'un özelliğindendir. Yani BIOS için donanımlarımızın kontrolünü sağlayan bir birimdir diyebiliriz.
Ses Kartı

Bilgisayarımızda ses sinyallerini almamız için bulunması gereken birimdir. Üzerinde mikrofon girişi, speaker girişi bulunmaktadır.
RAM

* Bilgisayar açıldığında işletim sistemi yüklendiği kısımdır. Kullanıcı programları da çalıştırılmaları esnasında Ram'a yüklenir.[1]
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI

Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur, gözle görülür tüm parçaları olarak da tanımlayabiliriz.
Ana Kart (Mainboard)

Ana kart, diğer donanım elemanlarının üzerine takıldığı elektronik devre kartıdır. Ana kart üzerinde belli işlemleri düzenleyici ve hızlandırıcı birleşik devreler, donanım birimlerinin takılabileceği genişleme yuvaları ve bazı donanım birimlerinin takılabileceği giriş- çıkış uçları bulunur.
Mikroişlemci (CPU)

Bilgisayarda yapılan işlemler mikroişlemci (CPU) tarafından yönetilir ve bu birimde işlenir. Bilgisayarın tanımında belirtilen aritmetik ve mantık işlemleri bu birimde yapılır.
Ana Bellek (RAM)

Ana bellekteki bilgiler, bilgisayar kapandığında ya da elektrik kesildiğinde yok olur. Bilgisayar açıkken üzerinde çalışılan programlar ya da bilgiler RAM üzerinde tutulur.
ROM Bellek

ROM bellek, bilgisayardaki bir takım temel bilgileri içeren ve hiç silinmeyen bellektir. Üretici firmalar tarafından programlanırlar. ROM'da bilgisayarın temel bilgileri saklanır.
Güç Kaynağı (Power Supply)

Bilgisayarın çalışması için gerekli olan elektrik gücünü sağlayan birimdir. Bir kişisel bilgisayarın güç kaynağı 200-300 watt'dır.
Klavye

Klavye, üzerinde rakam, harf ve özel işaretlerden oluşturulmuş tuş takımı bulunan ve kullanıcının bilgisayara veri girmesini sağlayan birimdir.
Ekran (Monitor)

Klavyeden girilen verilerin, bilgisayarın ürettiği sonuçların görüntülendiği ve bilgisayar açıkken her şeyi görüntüleyen birimdir. Ekran bir çıkış birimidir.
Disket Sürücü

Bir disket sürücünün görevi, disketten veri okumak ve diskete veri yazmaktır. Disketler manyetik ortamlardır. Bilgilerin uzun süre saklanabilmesini sağlar.
Sabit Disk (Hard Disk)

Sabit diskler, verileri geçici olarak saklamak için kullanılır. Sabit diske binlerce diskete sığacak bilgi kaydedilebilir. Depolayabileceği bellek miktarına göre isimlendirilir.
Fare (Mouse)

Grafik tabanlı işletim sistemleri ve programlarda komut verme işlemi fare ile yapılır. Bir giriş elemanıdır. Farenin tuşlarına basılarak bu simgelere ait programların veya düğmelere ait komutların çalışması sağlanır.
Yazıcı (Printer)

Yazıcı, bilgisayardaki bilgilerin kağıda aktarılmasını sağlayan birimdir. Yazıcıların baskı hızı dakikada yazdıkları karakter sayısı ile ölçülür
Tarayıcı (Scanner)

Tarayıcı, kağıt üzerinde bulunan resimleri, fotoğrafları, yazıları bilgisayarın belleğine aktarır. Kağıt üzerindeki bilgiler sayısallaştırılır ve bilgisayarda kullanılabilir hale gelir.
CD-ROM Sürücü

Bir veri saklama birimidir. Görüntü veya ses kayıtları gibi kaydedicilerle yüklenmiş bilgilerin sadece okunabildiği disk birimidir.
CD-ROM sürücüleri, CD-ROM'lardaki sayısal bilgileri okuyan bir araçtır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
S

songül kuş

#3
teşekkür ederim sizin sayenizde ödevimi yaptım ve100 aldım yaşasınnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
 
B

BYFUIGJK

#5
Çok güzel be ben yüz aldım yaşa beeeee
 
Son düzenleyen: Moderatör:
K

kaf dagi

#6
asagidakilerden hangisi temel donanim birimlerinden değildir?? a)Anakart b)Ram
c)Īşlemci
d)Ekran kartı
e)Klavye

sevabina cevaplarsaniz sevinirim..
 
B

bilgili

#7
Ana donanım birimleri aşağıdakiler olduğuna göre cevap klavye olmalı


Bilgisayarın Ana Donanım Birimleri


1. Anakart: Anakart (Mainboard) diğer bütün kartların üzerine takıldığı karttır. Bilgisayar içindeki diğer bütün donanım birimleri anakart üzerinde toplanır ve anakart üzerindeki veri yolları vasıtasıyla haberleşir. Anakart üzerinde her donanım biriminin takılabileceği bir yer mevcuttur. Ekran kartı, seskartı, modem, Ethernet, tv kartı gibi donanım birimleri anakart üzerinde slot denen yuvalara takılır. Genel olarak anakrt üzerinde ISA, PCI ve AGP slotlar mevcuttur. ISA slotlar eski teknolojidir ve artık yeni üretilen anakartlarda mevcut değildir. Artık anakartlar üzerinde daha çok PCI slotlar vardır ve üreritilen kartalarad buna uygun olarak üretilir. AGP slot ise yalnızca ekran kartının takılabileceği bir slottur ve 1 tane bulunur. AGP slotlara ekran kartı dışında başka kart takılamaz.



2. İşlemci (CPU): Bilgisayar içindeki tüm aritmetiksel ve mantıksal işlemlerinin yapıldığı ve tüm işlemlerin kontrol edildiği bölümdür. Bilgisayarın asıl yükünü çeken beyin olarak düşünülebilir. Bilgisayarın hızını etkileyen en önemli parçadır. İşlemci hızı MHZ (Mega herz) olarak ölçülür. 1 Mhz= 1.000.000 İşlem/Saniye’dir. Yani 1 Mhz hızındaki bir işlemci saniyede 1 milyon işlem yapar. Örneğin 1997’li yıllara ait Pentium 100 işlemci saniyede 100x1.000.000 işlem yapar. (Tarihten bu güne işlemciler: 8088,8086, 80286, 80386, 80486, Pentium 100,133,166, 200.., Pentium II, Pentium III, Pentium 4)



3. RAM: Bilgisayarın işlem yaparken kullandığı bellektir (hafıza). Bilgisayarın hızını etkileyen diğer bir parçadır. EDO-RAM, SD-RAM, DDRSDRAM,RDRAM gibi çeşitleri vardır. Son ikisi yeni çıkan bir teknolojidir. Günümüzde 128 MB ram artık standart hale gelmiş durumdadır. Bunun haricinde 32 MB, 64 MB Ram kullanan bilgisayarlarda vardır. Ancak performans yavaştır.



4. Harddisk(Sabitdisk): Bilgisayarın içindeki depolama birimidir. Sabitdisk manyetik bir ortam olan plakalardan oluşur. Bu plakalar bir motora bağlıdır ve sürekli dönerler. Bu dönüş esnasında okuma yazma kafası bu plakalar üzerine veri yazar ya da okur. Sabit diskin dönüş hızı ne kadar fazla ise okuma yazma hızı da o kadar fazla olur ve bilgisayarın hızını çok fazla etkiler. Sabit diskin hızı RPM (Repeat Per Minutes) (Dakikada Dönme Sayısı). Örneğin günümüzde daha çok 5400 RPM ve 7200 RPM sabitdiskler satılmaktadır.



Sabit disk, disket, cd gibi depolama birimlerinin kapasiteleri (ne kadar veri depolayabilecekleri) kapasite ölçüm birimleri ile ölçülür. Şimdi kapasite ölçüm birimlerine bakalım.



Kapasite ölçüm birimleri küçükten büyüğe Bit, Byte (Bayt),KB(Kilo Byte), MB (Mega Byte), GB (Giga Byte), TB (Tera Byte).



Bit:En küçük birim bit’tir. Bilgisayar içinde karakterler ikilik sayı siteminde 8 haneli bir sayıyla ifade edilir. İşte bu sayının her bir basamağına 1 Bit denir. Örneğin: A karakteri bilgisayar içinde 0100001 sayısıyla ifade edilir. İşte bu sayının her basamağına 1 Bit denir. O zaman Bilgisayar içindeki her bir karakter 8 bit’ten oluşur. A karakteri=8 Bit, + kararkteri=8 bit.



Byte (Bayt) : Bilgisayar içinde her karakter aynı zamanda 1 Byte’tır. Örneğin A karakteri=1 Byte.



A karakteri =1 Byte

A karakteri=8 Bit

Yukardaki eşitliklere göre 1 Byte=8 Bit sonucu çıkarılabilir.



1 Byte=8 Bit

1 KB (Kilo Bayt)=1024 Byte

1 MB (Mega Bayt)=1024 KB

1GB (Ciga Bayt)=1024 MB

1 TB (Tera Bayt)=1024 GB’dır.

Soru: ANADOLU kelimesi kaç Byte ve kaç Bit’tir.

Çözüm: ANADOLU kelimesi 7 karakterden oluşmaktadır. 1 Karakter=1 Byte olduğu için bu kelime 7 Byte’tır. 1Byte=8 bit olduğundan dolayı bu kelime 8x7=56 Bit’tir.



Soru: 2048 KB kaç MB’dır?

Çözüm: 1024 tane KB=1 MB olduğundan 2048 KB=2 MB’tır. Çünkü 2048’in içinde 2 tane 1024 vardır.



Genel olarak günümüzdeki sabit disklerin GB (ciga bayt) seviyesinde kapasiteleri vardır. Örneğin 20 GB,40 GB, 60 GB gibi.



5. Ekran Kartı: Bilgisayarın kasasıyla monitör arasında köprü vazifesi görür. Bilgisayar içinde yapılan işlemlerin sonucu monitöre ekran kartı vasıtasıyla aktarılır.
 
G

Göko RG

#8
Kısaca bunlardır:

İşlemci
İşlemci soğutucu
Kasa
Anakart
Ekran Kartı
Ram
HDD
SSD
Monitör
Klavye & Mouse
 
Üst