Beta Hcg Değerleri Nedir, Beta Hcg Değerlerine Göre Hamile Kalma Olasılığı Nedir?

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Beta Hcg Değerleri Nedir? Beta Hcg Değerlerine Göre Hamile Kalma Olasılığı Nedir?


gebelik olmadığı zamanlarda hcg değerleri sıfırdır..normalde 16 hamile olduğunuzu gösterir.ama ilaç kullanıma yada başka herhangi bir nedenden dolayı kandaki hormon seviyelerinizi elbette doktorunuz değerlendirecektir. hcg değerlerini değiştiren bir ilaç kullandınızmı? bunları bilemeyiz.. ama size bundan sonrası için takip edebilmeniz için hcg değerlerinin normal seviyelerini aşağıda vereceğim..
sağlıklı günler dilerim.


Normal gebelikte hCG düzeyleri nasıldır?
***lenmeyi takip eden 8-9. günde hCG salınmaya başlar. Bu dönemden sonra kandaki düzeyi giderek artar. hCG'nin kan düzeyinin iki katına çıkması için geçen süre "ikiye katlanma süresi" (doubling time) olarak adlandırılır. Bu süre erken hamilelikte 2-3 gün iken daha ileri dönemlerde artış yavaşlar ve süre 4 güne kadar uzayabilir.

HCG düzeyiİkiye katlanma
süresi< 1200 48-72 saat1200 -6000 arası72-96 saat> 6000 >96 saat




hCG düzeyinin hamilelik haftasına göre değişimi
Normal bir gebeliğin çok erken dönemlerinde kandaki beta-hCG değerlerinin alt ve üst sınırları yaklaşık şu şekildedir:








Görüldüğü gibi normal bir gebelikte kandaki beta hCG düzeyleri çok değişken olabilmektedir. Normalin alt ve üst sınırları arasındaki büyük farklar doğal olarak kabul edilir. Bu nedenle sadece kan beta-hCG düzeyine bakılarak gebelik haftası konusunda sağlıklı bir tahminde bulunulamaz. Yine benzer şekilde tek bir ölçümün sağlayacağı yararlar da sınırlıdır. Ancak yapılan seri ölçümler ile gebeliğin sağlıklı olup olmadığı konusunda fikir edinilebilir.
Anormal değerler
Bazı durumlarda beklenen beta-hCG değeri normalden fazla olabilir ya da seri incelemelerde artış beklenenden daha yavaş saptanabilir. Bu durumların altında yatan olası nedneler şunlardır:
Erken gebelik kaybı ya da biyokimyasal gebelik: Bazı durumlarda yumurta ***lenip embryo oluşur ancak rahim içinde tutunma aşamasında gebelik kaybedilir. Birkaç günlük adet gecikmesi olabilir ya da olmayabilir. Böyle bir durumda adet gecikmesinden önce ya da tam o günlerde kanda yapılan gebelik testinde hCG'nin gebelik ile uyumlu olduğu gözlenir ancak seri ölçümlerde artış ya normalden az olur ya da değerler giderek düşer ve gebelik öncesi düzeye iner. Bu durumda biyokimyasal gebelikten söz edilir. Tüp bebek tedavilerinde sıkça karşılaştığımız bir durumdur.
Dış gebelik: Gebeliğin rahim içinde değil de başka bir yerde yerleşmesi durumunda dış gebelikten söz edilir. Dış gebelik varlığında normalde erken gebelikte karşılaşılan tüm yakınmalar bulunabilir. Bunun yanısıra kanda yapılan ölçümlerde hCG artışının olmsı gerekenden daha düşük olduğu görülür.
Mol gebelik: Mol gebeliklerde kan beta hCG değerleri çok yüksek seviyelere ulaşabilir ve 2.000.000 IU/mL kadar olabilir. Mol gebelikte serbest beta hCG değerleri de artış gösterir. Mol gebelik sonrası durumun normale dönüp dönmediği sık aralıklarla yapılan beta hCG ölçümleri ile takip edilir.
Kanser: Bazı yumurtalık kanserleri, testis kanseri ve yine bazı mesane kanserlerinde hCG üretimi saptanabilir.Ancak değerler çok yüksek değildir. hCG salınımının en önemli olduğu kanser türü ise plasenta hücrelerinden köken alan koriyokarsinomdur.
Hipofizer hCG: Hipofiz bezinde LH üreten hücreler çok az miktarda hCG de üretirler. Gebe olmayan bir kadının kanında 5-10 IU/mL düzeyinde hCG saptanmasının nedeni bu üretimdir.
Çoğul gebelikler: İki ya da daha fazla sayıda bebeğin bulunduğu gebelikler de kan hCG değerleri normalden daha yüksek olur. Bununla birlikte kaybolan ikiz varlığında hCG artışı beklenenden daha yavaş olabilir.


NOT: Öncelikle konu alıntıdır. Bu gibi durumlarda hekiminizden doğru bilgiyi edinmelisiniz..



alıntı
 
K

Kayıtsız Üye

#2
ben normalde5 haftalık hamıleyi düşük tehlikem var kan degerim 1600 de hastaneye yattım ve su anda 2 günde bır yenılenıyo kan tahllilim 1600 den 493 düştü daha sonrakıde168 düştü bu gebeligim sürerm cok acele cvb ihtiyacım var
 
Üst