Besinleri Saklama Yöntemleri Nelerdir

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Besin saklama yöntemleri nelerdir,
besin saklama koşulları hakkında bilgi kısaca

BESİN SAKLAMA YÖNTEMLERİ

Oldukça değişik yöntemler uygu­lanmaktadır. Genellikle yiyeceğin cin­sine göre uygulanacak yöntem seçilir. Yiyeceklerin bir bölümü işlendikten son­ra saklanırken, bir bölümü işlenmeden saklanabilir. Örneğin sebze ve meyveler özellikle kısa dönem için normal buz­dolabında yaklaşık bir haftaya kadar sak­lanabilirken, soğuk hava depolarında ba­zı meyveler aylarca saklanabilir. Örne­ğin sonbaharda toplanan elmalar, yaz aylarına kadar piyasaya sürülür. Genel­likle et ve ürünleri de soğukta donduru­larak uzun süre saklanabilir. Et ürünlerin­den bir bölümü baharatlarla muamele edilerek (sucuk, pastırma) dondurmadan da uzun süre korunabilir. Normal koyun eti -2° ile -5° arasında dört hafta, sığır eti altı hafta kalabilir.



Süt kolayca bozulmaya yatkın bir maddedir. Korunabilmesi için pastörize edilmesi gerekir. Yine de pastörize süt dahi ancak buzdolabında birkaç gün ka­labilir. Son yıllarda sütler özel kutularda ve koruyucu maddelerle birlikte aylarca bozulmadan saklanabilmektedir.
Sebze ve meyvelerin bir bölümü kon­serve edilerek saklanırken halk arasın­da kurutularak da sebze saklamak müm­kün olmaktadır ve bu işlem oldukça da yaygındır. Fakat kurutulmuş yiyecekle­rin saklandıkları depoların ısısı 15°C-22°C’ler arasında bulunmalı ve ha­valandırmaları iyi olmalı. Yiyecekler be­sin değerlerini yitirmemesi için olduğun­ca karanlık olmalıdır.
Özellikle kuru yiyeceklerin depolandığı yerlerde nem oranı kesin düşük olmalı aksi takdirde karaciğer kanserine neden olan aflatoksin adlı maddeyi yapıcı küf­ler üreyebilir. Ayrıca yiyecekler reçel yapılarak, kim­yevî maddelerle işleme tâbi tutularak (ör­neğin domateslerin salisilik asitle muame­lesin vakumlanarak saklanabilirler.
 
Üst