Bebeklik dönemi özellikleri madde madde

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Bebeklik dönemi özellikleri maddeler halinde kısaca,

Bebeklik dönemi 0 ile 12 ay arasında bebek dünyadayken geçen dönemdir. Bu dönem temel ihtiyaçlar açısından iki kısımda incelenir ve gelişir. Bu kısımlar yeni doğan bebeklik dönemi ve yeni doğan bebeklik sonrası dönemdir.

Bebeğin doğumundan sonra adeta hayatta kalma mücadelesi verip belli reflekslere sahip olması ilk bir aylık süreyi kapsamaktadır. Yeni doğan bebeklik süresi 28 gündür. Bu dönemde;

1- Bebek tamamen annesine bağlıdır.

2- Yutkunma, emme ve tutma reflekslerine sahiptir.

3- Acıktığını ağlayarak belli eder.

4- Yüksek seste tepkiler verir.

5- Oturamaz, başını dik tutamaz ve etrafını göremez.

Yeni doğan bebeklikten sonra başlayan 11 aylık süreçte gelişen bebekler çok ağır hastalıkların tehdidinden çıkarak bağışıklık kazanmaya başlar. Periyodik beslenme alışkanlığı kazanması ve anne sütünü tüketmesiyle annesiyle olan bağı kuvvetlenir. Ailesinden gördüğü sevgi kendisine ilk güven duygularını aşılar. Bu dönemde;

1- Bebek anne sütüne ilk altı ay muhtaçtır.

2- Bebek annesine tamamen bağlıdır.

3- Altı aydan sonra bebekler oturmaya başlar

4- Genelde 8 aydan sonra bebekler emeklemeye ve devam eden aylarda el yordamıyla yürümeye ve değişik sesler çıkararak konuşmaya başlarlar.

5- Bebeğin vücudu şekillenir, kas ve kemik sistemleri kendine gelir. Etrafını görür, duyar, tepkiler verir. Sırt üstü, yüzüstü yatabilir, yuvarlanır, destek ve hareket sistemini kısmen kullanır.

6- Bebeklik döneminin tamamında bebek ailesini doğrudan bağlıdır.
 
Üst