Ana Baba - Ana Baba Hakkı Nedir?

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Ana Baba - Ana Baba Hakkı Nedir?

Ana Baba Hakkı Nedir?


Güzel dinimiz, evladın anne ve babasına hizmet etmesini emretmiş ve bunu bir ibâdet saymıştır. Yüce Rabbimiz Kur'ân-ı kerim de (Allah'a ibâdet ediniz!) buyurduktan sonra (Anaya, babaya iyilik ediniz!) diye emretmektedir. Onlara hizmet ederken, (öf) bile demeyi yasaklamıştır.

Ana-babasını razı eden kimse için, Cennette iki kapı açılır. Ana-babası razı olmayan kimse için de, Cehennemde iki kapı açılır. Bir kimsenin ana-babası zâlim olsalar dahi, onlara karşı gelmek, onlarla sert konuşmak yasaktır. Allahü teâlâ buyurdu ki: (Ey Musa! Günahlar içinde bir günah vardır ki, benim yanımda çok ağır ve büyüktür. O da ana-baba, evladını çağırdığı zaman, emrine uymamasıdır). Evlâdın, ana-babasına karşı başlıca vazifeleri şunlardır.

1- Bir kimse ana-babası çağırdığı zaman herhangi bir işle uğraşıyorsa, hemen onu terkedip, derhal ana-babasının emrine koşmalıdır.

2- Anası-babası kızıp bağırırsa, onlara bir şey söylememelidir.

3- Ananın-babanın duasını almalıdır.

4- Emrettikleri işleri çabuk ve güzel yapmaya çalışmalıdır. Hatta beğenmeyip gücenmelerinden ve beddua etmelerinden korkmalıdır.

5- Herhangi bir sebeple darılır iseler, onlara karşı sert söylemeyip hemen ellerini öperek kızgınlıklarını teskin etmelidir.

6- Ananın-babanın kalblerine geleni gözetmelidir. Zira saadet ve felaket onların kalblerinden doğan sözler olduğunu bilmelidir.

7- Ana-baba hasta ise, ihtiyar ise, onlara yardım etmeli, saadeti onlardan alınacak hayır duada bilmelidir.

8- Eğer onları incitip, bedduaları alınırsa kişinin dünya ve ahireti harap olur. Atılan ok tekrar geri yaya gelmez. Onlar hayatda iken, kıymetini bilmek lâzımdır.

Allahü teâlânın rızası, dinine bağlı olan ana-babasının rızasında, Allahü teâlânın gazabı, dinine bağlı olan ana-babanın gazabındadır. Sevgili Peygam berimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" bir hadîs-i şeriflerinde buyurdu ki: (Cennet, anaların ayağı altındadır) yani, sana dinini, imanını öğreten ananın-babanın rızasındadır. Hak teâlâ hazretleri Musa aleyhisselâma dedi ki, (Ey Musa! Ana-babasını razı eden, beni razı etmiş olur. Ana-babasına âsi olan, bana mutî olsa bile onu fenalar tarafına ilhak ederim).

Sevgili Peygamberimiz buyurdu ki: (Ana-babaya iyilik etmek, nafile namaz, oruç ve hac faziletlerinden daha faziletlidir. Ana-babasına hizmet edenlerin ömrü bereketli ve uzun olur. Ana-babasına karşı gelip, onlara âsi olan mel'undur.)
 
K

Kayıtsız Üye

#13
allah razı olsun onlardanda bizden de. allah onları başımızdan eksik etmesin.
 
S

semanur kırman

#15
anam babam bana çokkkkk kızıyor ama yinede onları çok seviyorum onlar benim canlarım bitaneelrimmmmmmmmm onları çok seviyorummmmmmmm :)
 
K

Kayıtsız Üye

#16
Anne baba hakkı odenmez kı nasıl odensın evlatlarına bakıp buyutup ve bır evlat buyurken nasıl olsa annesıne babasına karsı gelır bunun sebeplerıde kendımızde aramamız lazındır anne ve baba hakkı hıc bır zaman odenmez kı . Anne baba hakkı odemek ıcın anne ve babaya cok sadık bır evlat olmalıdır baska turlu anne baba hakkı odenmez hemde hıc bır zaman
 
K

Kayıtsız Üye

#17
1- Bir kimse ana-babası ne zaman gelmesini isterse o an çok önemli bir işleri dahi olsa o işi hemen bırakıp, ana-babasının isteğini yerine getirmesini emreder.
2- Anası-babası ne kadar kızsa ve bağırırsa da, onlara cevap verilmemelidir.
3- Her daim anne ve babanın duası alınmalıdır.
4- İstekleri anında güzel bir biçimde yerine getirilmelidir. Hatta şöyle bir incelik dahi olmalıdır. Anne- babanın isteği yerine getirilirken beğenmez ve benden arzı olmaz korkusuyla en iyi yapılmalıdır.
5- Gerekçesi ne olursa olsun anne ve babası kendisine küsmüş ise af dilenmeli, elleri öpülmelidir.
6- Ananın-babanın içine doğanlar dikkate alınmalıdır. Çünkü iyi şeyler ve kötü şeyler onlara malum olur.
7- Anne ve baba hastalıkta ve yaşlılıkta her koşulda bakımı yapılmalı ve son nefeslerine kadar onların razı olmaları sağlanmalıdır.
8- Anne babaların, kıymetini bilinmelidir. Evlatlari anne ve babaları öldükleri vakit keşke dememek için hayatta iken kırmamalıdırlar.
Dinine bağlı anne ve baba Allahü teâlânın rızasını, sini bağlı olmayan anne ve baba Allahü teâlânın gazabını kazanır. Hz. Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurdu ki: (Cennet, anaların ayağı altındadır) yani, sana dinini, imanını öğreten ananın-babanın rızasındadır. Hak teâlâ hazretleri Musa aleyhisselâma dedi ki, (Ey Musa! Ana-babasını razı eden, beni razı etmiş olur. Ana-babasına âsi olan, bana mutî olsa bile onu fenalar tarafına ilhak ederim).
Sevgili Peygamberimiz yine bu konuda şöyle buyurmuştur ki: (Ana-babaya iyilik etmek, nafile namaz, oruç ve hac faziletlerinden daha faziletlidir. Ana-babasına hizmet edenlerin ömrü bereketli ve uzun olur. Ana-babasına karşı gelip, onlara âsi olan mel’undur.)
Ana Baba Hakkı Nedir Hakkında Sorularınızı ve Düşüncelerinizi Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.
 
Üst