Alternatif İşletim Sistemi :GoblinX

#1
Kendi yolunu çizen bir Linux sürümü: GoblinX
Ali Güngör
Yeni ve benzerlerinden çok daha eğlenceli bir işletim sistemiyle tanışın: İşte yeni Linux: GoblinX!


Farklı bir Linux sürümü olan GoblinX kendi yolunu çiziyor. 5 yıllık bir geliştirme sürecinin sonucunda ortaya çıkan işletim sistemi Slackware Linux üzerine kurulu.

Kullanımı kolaylaştırmayı ve işleri basit tutmayı seven işletim sistemi en garip görünümlü Linux dağıtımlarından birisi. Fantastik bir yaratık olan ve RPG oyunlarında oyuncuların bol bol öldürdüğü yaratıklardan olan Goblin, bu işletim sistemine adını veriyor ve logosunda yerini alıyor. İşletim sisteminin renkleri ve pencere tasarımları, duvar kağıtları da çok farklı bir atmosfer sunuyor. Bu işletim sistemi korku- eğlence harmanı bir tarza sahip.

Donanımları otomatik tanıyor


Açık kaynak kodlu yazılım dolu
Geliştiricileri açık kaynak kodlu olmayan yazılımlara pek yer vermiyor. Bu sayede istikrarlı ve kullanışlı, ama kullanıcıyı uğraştırmayan bir işletim sistemi ortaya çıkıyor. Bilgisayardaki donanımların çoğu otomatik olarak tanımlanıyor ve ayarlanıyor.

Ancak bazı kablosuz Ethernet kartlarının ayarlarının özel olarak yapılması gerekiyor. Ayrıca diğer Linux dağıtımlarının aksine Windows sürücülerini kullanmak zorunda olanlar için Ndiswrapper, GoblinX'e dahil edilmiş.

GoblinX bazı grafik ayar araçlarına, kablosuz korumalı ağ erişimine ve yazıcı kurulumuna yönelik gerekli araçlara yer vererek işleri kolaylaştırıyor.

Birkaç konfigürasyon seçeneği sunan GoblinX'in en son sürümlerinden birisi G:Standart. BU sürüm KDE 4, Abiword, Pidgin, KOffice ve MPlayer ile birlikte geliyor. Kaputun altında Linux 2.6.27.6, Xorg X Server 1.6.3., GCC 4.4.3. yer alıyor.

GNOME ve KDE masaüstü ortamları



Farklı sürümleri mevcut
Diğer sürümler arasında GNOME masaüstü ortamına sahip olan G:Noblin, Xfce 4 kullanan G:Mini, Fluxbox ile birlikte gelen G:Micro yer alıyor. Bu sürümler ve kodlar ücretsiz indirilebiliyor. Geliştiriciler GNOME kullanan ve Ubuntu Mobile'a benzer bir arayüze sahip bir netbook sürümünü de USB bellek için hazırlamış ve uygun fiyatla satıyor.

Sabit diskten kurulum kolay sayılır. Arayüzün kompakt yapısı seçenekleri kısıtlayarak yeni kullanıcıların kafasını karıştırmıyor. Ancak partition manager kullanabilmek için bir partisyon oluşturmakta fayda var. Kurucuda kullanıcı hesapları, kök dizin şifresi, dosya sistemi, dil gibi ayarlar var. Live CD üzerinden çalıştırıldığında da kullanıcı konfigürasyonunu kaydetme imkanı var.

Slackware üzerine kurulu olduğu için onun paket yönetim sistemini kullanıyor. Ancak daha kullanıcı dostu. Firefox ve OpenOffice.org gibi uygulamalar var. Paket yönetim sistemi olan Gsplapt da Synaptic gibi görünüyor ve işliyor. Uygulamayı bulup, kurulum için işaretleyip onaylamak kurulum için yeterli.

Windows sürücülerini kullanmak ve OpenOffice kurma



Windows sürücülerini kullanmak mümkün
Yeni sürümünde çeşitli program hataları ve sorunlar var. Bunların güncellemeler ile halledilmesi bekleniyor. Bu arada OpenOffice'i kurmak da oldukça kolay. Slapt-get komut satırı düzgün bir şekilde çalışıyor. APT'da apt-get install iken, slapt-get'te slapt-get --install komutu kullanılıyor. Daha fazlası için slapt-get --help yazabilirsiniz.

Ndiswrapper kullanmak ve Windows sürücülerini kablosuz Ethernet kartları için kullanmak isteyenler, önce Windows partisyonunu yüklemeli. Ardından Ndiswrapper'a sürücüyü işaret etmek gerekiyor.

1. mkdir /mnt/sda1
2. mount -t auto /dev/sda1 /mnt/sda1
3. ndiswrapper -i /mnt/sda1/SWSetup/WLAN/bcmwl5.inf

Ardından:
1. modprobe ndiswrapper
Bazı Broadcom çiplerde sorun çıktığında şunu deneyebilirsiniz:

1. echo "blacklist b43" >> /etc/modprobe.d/blacklist
2. echo "blacklist ssb" >> /etc/modprobe.d/blacklist
3. Restart.

Adobe Flash sevenler

Flash'ın tar.gz sürümünü indirip kurabilirsiniz
Eksikliği hissedilenler arasında Adobe Flash Player var. GoblinX dosya depolarında Gnash var. Gnash açık kaynak kodlu bir flash oynatıcı. Çoğu kullanıcı Gnash'tan sonra Adobe Flash Player kullanmayı yeğliyor. Adobe'u kurmak için

1. get.adobe.com/flashplayer/ adresinden tar.gz formatında indirin.

2. tar -zxvf install_flash_player_10_linux.tar.gz

3. mv libflashplayer.so .mozilla/plugins/

GoblinX genel olarak iyi bir performans sunuyor, KDE 4 gayet iyi çalışıyor. Sadece 512 MB belleği olan bir sistemde bile hızla çalışıyor. Elbette Windows gibi tıkla ve çalıştır bir işletim sistemi değil. Ancak çeşitli Linux sürümlerine göre avantajları ve kimi kullanıcıların çok seveceği farkları var.


Kaynak:chip

Sitesi:
 
Üst