Akdeniz Bölgesi Tarım Ürünleri ve Meyveleri Nelerdir

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Akdeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri ve Meyveler,
Akdeniz Bölgesinde yetişen meyveler,
Akdeniz Bölgesinde yetişen tarım ürünleri nelerdir kısaca,



Akdeniz Bölgesi Tarım Ürünleri

Akdeniz bölgesindeki ekonomik faaliyetleri incelersek bu bölümün kıyı kesimlerinde daha çok turizm faaliyetleri yürütülmektedir. Bölgenin doğu kesiminde yani Adana Mersin arası ve İskenderun da sanayi faaliyetleri yürütülmektedir. İç kesimlerde ise tarım ile uğraşılmaktadır. Bu bölgemiz tarımdan en çok gelir elde eden bölgemizdir. Bu bölgemizde çalışan nüfusun en fazla olan kesimi tarımda çalışanlardır. Bu bölgede modern tarım yapılmaktadır. Ayrıca bu bölgemizde yitştirilen tarım ürünlerinin ekonomik getirisi yüksektir.Özellikle bitki üretimi gelişmiş ve tekniği geliştirilmiştir. Üretim hem iç hem de dış pazara dönüktür. Ayrıca kıyı bölgesi ile iç bölgeler arasında hem yetiştirilen ürün açısından hem de yetiştirme tarzı arasında farklılıklar göze çarpmaktadır.

Kıyı kesimlerde yetiştirilmekte olan tarım ürünleri şunlardır: Pamuk, susam, yer fıstığı, turunçgiller, muz, zeytin ve üzümdür. Bu kıyı kesiminin farklı özelliği ise turfanda sebzecilik ve seracılıktır. Son yıllarda meydana gelen iklim değişiklikleri burada havaların erken ısınmasını, don olaylarının azalmasını ve kışların ılık geçmesini sağlamış bu da seracılık ve turfanda sebzecilik alanında gelişme sağlamıştır. Bu gelişme son 10 yıldır büyük avantaj sağlamıştır. Bu ürünler bölgeye yettiği gibi ihraç da edilmektedir.

Göller yöresi ve Teke yöresine geldiğimizde ise burada ki iklim koşullarının farklı olmasından dolayı buradaki tarım ürünleri de farklılık göstermektedir. Burada daha çok kuru tarım yapılmaktadır.Sulama imkanlarının olduğu yerlerde ise sanayi bitkileri ve meyve tarımı yapılmaktadır.Bu yörelerde ovaların varlığı sürüler için otlak alanı vazifesi görmektedir. Aynı zamanda yer altı su deposu olarak zengin ovalardır.

Modern tarım teknikleri kullanıldığı için üretim miktarı da artmaktadır. Bu artış oranı fazladır. Türkiye’de pamuk üretiminin %41′i gül yaprağı ve muz üretiminin tümü, turunçgillerin %89′u yer fıstığının % 90′ı soya nın %90 ı domates üretiminin % 21 i karpuz üretiminin % 29 u üzüm üretiminin % 17 si zeytin üretiminin % 15 i bu bölgeden sağlanmaktadır.

Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri ve Haritaları

İklim koşullarının elverişli olması bölgede tarımsal faaliyetleri arttırmıştır. Muzun % 100 ü turunçgillerin % 89 u pamuk üretiminin % 41 i sebze üretiminin % 26 sı bu bölgede yapılmaktadır.

Buğday: Bölgenin her yerinde yetiştirilir. Çukurova da pamuk ekilmeyen yerlere de buğday ekilir.

Pirinç: Hatay’’da Amik Ovası’’nda, Kahramanmaraş çevresinde ve Silifke civarında tarımı yapılmaktadır.

Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33′ü Akdeniz Bölgesinden karşılanır .

Tütün: Göller Yöresi’n de ve Hatay çevresinde yetiştirilir

Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır.

Turunçgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89′u bölgeden karşılanır.

Muz: En çok Alanya ve Anamur çevrelerinde rastlanır. Türkiye’de bütün muz miktarı buradan karşılanır.

Haşhaş ve Şeker pancarı: Özellikle Göller Yöresinde rastlanır.

Zeytin ve Üzüm: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir. Ancak getirisi fazla olduğu için genelde pamuk üretimi yapılır.

 
Üst