Akçaköy Köyü Yeşilova Burdur

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Yeşilova Akçaköy Köyü - Akçaköy Köyü Hakkında - Akçaköy Köyü Tanıtımı - Akçaköy Köyü Resimleri





Köy Muhtarı: ALİ DEMİRTAŞ

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon: 0 (248) 628 40 05

Burdur'un Yeşilova ilçesine bağlı bir köy. Ünlü Türk edebiyatçısı Fakir Baykurt'un doğduğu ve çocukluğunu geçtiği, kitaplarına konu edindiği köy hayatını yaşadığı ve kitaplarına konu olarak aldığı köydür.

Tarihi

Köyün ne zaman kurulduğu hakkında bir bilgi bulunmamaktadır.Rivayete göre bugün isimlerine rastlanılan Rumlar kurmuş, diğer bir rivayete göre de köye ilk gelip yerleşenler Boz Ahmetler sülalesinin olduğu hatta köyün adının Akça olması koruyucu gözüyle bakılan Boz Ahmet'le yörenin topraklarının ak ve boz olmasi arasında bağlantı kurulmaktadır.Köyün kurucularının Boz Ahmetler olduğu var sayımı ile yola çıkıldığında çevreden Akçaköy'e Musluoğulları, Ali Ağalar ve Boşnaklarında gelip yerleştiği söylenmektedir.

Coğrafi Konum

Yeşilova ilçe merkezinin kuzeydoğusunda bulunur.Akçaköy; doğuda Çardak, güneyde Gökçeyaka, kuzeyde Armut, batıda Alanköy ile komşudur.

İklim

Akdeniz ikliminden kara iklimine geçiş iklimi hüküm sürmektedir.Yazlar sıcak ve kurak, kışlar fazla sert olmayan soğuk ve yağışlı geçer.İlkbahar ve sonbaharda yağmur yağışı fazladır.Kışın yağan kar toprak üzerinde fazla kalmaz.Kışın soğuk esen rüzgarlar sonucu toprak donar.İlkbahar aylarında ılık esen rüzgarlar sayesinde donan toprak yumuşar.En soğuk günler aralık-ocak, en sıcak günler temmuz, ağustos aylarında görülür.

Kültür ve Eğitim

Köyde okur yazar oranı yüksektir.Fakir Baykurt'un annesinin evi restore edilerek Ağustos 1998 tarihinde Kültür Bakanı sayın Mustafa İstemihan Talay tarafindan Elif Nine Kütüphanesi olarak hizmete açilmistir.Kütüphanenin adıda annesine adanmıştır.Elif Nine Çocuk ve Halk Kitaplığı Kütüphanesi'nden okul çocukları için çok büyük bir fırsat olmakla birlikte Akçaköy ve çevre köylerdeki vatandaşlar yararlanmaktadır.Akçaköy merkez köy olmasından dolayı taşımacılık ile 8 köyün çocukları Akçaköy İlköğretim Okulu'nda öğrenim görmektedirler.

Nüfus

Köyde 1960 doğumlarının geneli okumuştur ve bundan dolayı nüfusun yoğunluğu dışarıdadır.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2008 - 465
2000 - 467
1997 - 466

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Tarım Faaliyetleri

Köyde ziraat faaliyetleri geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır.Buğday, şeker pancarı, haşhaş, mısır, anason, nohut ve arpa yetiştirilir.Gübre kullanımı oldukça yaygındır.Köy tarım aletleri bakımından oldukça iyi durumdadır.

Hayvancılık Faaliyetleri

Köyde hayvancılık faaliyetleri geleneksel yöntemlerle yürütülmektedir.Büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığı yapılır.

Ulaşım

Köyden Yeşilova'ya ulaşmak için 28 km, Burdur'a ulaşmak için 47 km katetmek gerekir.Her gün Burdur, Yeşilova ve Denizli'ye otobüs vardır.

Kültürel Faaliyetleri

Temmuzun son haftasındaki pazar günü Akçaköylüler Günü çeşitli etkinliklerle kutlanır.

Meskenleri

Ev bir avlu içinde bulunur ve etrafında ahır, samanlık gibi eklentiler yer alır.Avluya büyük bir kapıdan girilir.İki katlı evlerin alt katı hayvan barınağı olarak kullanılır.

Sosyo-Ekonomik Yapı

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik, ADSL bağlantısı ve sabit telefon vardır.Köyün meydanına parke taşı döşelidir. Köyde Tarım Kredi, Kalkınma ve Sulama Kooperatifi vardır.








Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
A

ASİYE BAKNALI

#2
1980-1984 yılları arasında Akçaköy Ortaokulunda öğretmenlik yaptım,köy ve köylülerle ilgili hiç unutamayacağım pek çok anım var.Hepsini sevgiyle anıyorum.
 
Üst