Akçabük Köyü Hakkında Bilgi Çatak Van

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
akçabük köyü çatak, çatak akçabük köyü van, çatak akçabük köyü resimleri

il: Van

ilçe: Çatak


Tarihi
Öteden beri önemli bir Ermeni yerleşim alanı olan Çatak vadisi 645’te Arap egemenliği altına girmiştir. 14. yüzyılda Hakkari Beyliğini kuran İzzeddin Şîr (Yezdan Şêr) döneminde Hakkari'ye bağlanmıştır. 16. yüzyıldan sonra ismen Osmanlı Devletine tabi olmakla beraber gerçekte Türk egemenliğinden uzak kalmıştır.

Fiili Osmanlı yönetimi ancak 1846'da Hakkari Beyi Nurullah Bey'in mağlubiyetinden sonra kurulabilmiştir. Nurullah Bey, müttefiki olan Cizre Beyi Bedirhan Bey ile birlikte Çatak kalesine sığınmış ise de burada yenilgiye uğrayıp Osmanlı kuvvetlerine teslim olmuştur.

İlçenin eski adı Osmanlı kayıtlarında AŞAĞI HAKKARİ olarak geçer. 1865 yılında İlçe teşkilatına kayıt edilirken ŞATAK (veya ŞATAX) adını almıştır. Cumhuriyet İdaresi kurulduktan sonra İlçenin adı Çatak olarak değiştirilmiştir. 1891 itibariyle ilçe merkezinin nüfusu 2050 Ermeni, 2130 Kürd ve Türk, 59 Yahudiden ibarettir.

1895 olaylarında Ermeni nüfus katliama uğramış, kalanlar ise 1915'te topluca Van merkeze kaçmış ve savaştan sonra sağ kalanlar Rus ordusu ile birlikte Ermenistan'a iltica etmiştir. Çatak ilçesi 1915-1918 yılları arasında aralıklı olarak Rus işgalinde bulunmuştur.

İşgal sırasında Ruslarla birlik olan Ermeniler, Rusların himayesi ile Türklere çok zulüm ve işkence yapmış, bir çok Türk’ü şehit etmişlerdir. Bu nedenle o zamanlarda Ermenilerin saldırısına biraz olsun karşı koymak için belli sayıdaki Çatak’lı Türk, şimdiki Karşıyaka ile Alaçam Mahallelerini inşa ederek oraya çekilmişlerdir.

İlçemizin sınırlarında tarihi eser olarak üç kemer köprü vardır. Bu köprülerden birisi ilçenin içerisinde olup Sortkin Çayı üzerinde geçit vermekte ve halen kullanılmaktadır. Diğer iki köprü “Holkan ve Zırıl” Norduz Deresi üzerinde olup, dere üzerinde halen geçit veren yerlerdir. Halen Alanlılar Yaylası olan Tırşın’de büyük taşlar üzerine yapılmış ağaç resimlerine rastlandığı söylenmektedir.

Kültür
Köyün en önemli yemekleri gırara savarı, keledoş, tırşık, dewin, serdew, kıftı sir, kıftı tırş...

Coğrafya
Van iline 82 km, Çatak ilçesine 5 km uzaklıktadır. turizm kaynakları boldur

İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün iklimi yılın altı ayı karlı geçmektedir şiddetli soğuklar hakimdir. ilk bahar'da şidetli yağmurlar bulunmaktadır.Ayrıca yüksekdağlarda yılın 12 ayı kar bulunmaktadır. ilk baharın yağışlı olması yeraltı kaynaklarını güçlendiriyor ve tarım için elverişli oluyor. Fakat diğeryandan da yağışların bol olması heyelan tehlikesi de bulunmaktadır. kış mevsiminin çok karlı olması sonucu çok sayıda çığ tehlikesi ortaya getirmektedir. Ayrıca çığ sonucu haftalarca elektrik verilmemektedir ve yollar kapalı kalır.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 -
2000 -
1997 - 1068


Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Fettah KİYAT
1999 - İsa KEVE
1994 - Mehmet Emin KİYAT
1989 -
1984 -

Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.




akçabük köyü ile ilgili resimleri bu başlık altında bizimle paylaşabilirsiniz
 
Üst