Ağcın Köyü Hakkında Bilgi Sorgun Yozgat

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Sorgun Ağcın Köyü - Ağcın Köyü Hakkında - Ağcın Köyü Tanıtımı - Ağcın Köyü Resimleri




Ağcın, Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı bir köydür.

Köy Muhtarı: MEVLÜT ARSLAN

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon:
0 354 415 10 10 -415 21 39

Cep Telefonu:
0 536 231 54 96

TARİHİ

Ağcın isminin kökeni hakkında çeşitli rivayetler olmakla birlikte, muhtemelen "ağaca in"; yani "beyaz mağara" kelimelerinden değişimle "Ağcın" şeklini aldığı tahmin edilmektedir.Bir rivayete göre bu köyden kerkenes'e in(yeraltı yolu)oldugu söylenmektedir. daha önceden in'in girişine at düşüp köylüler atı çıkaramamışlar ve in'in girişini büyük kaya ile kapatmışlar,bu kaya çirçirden eskibaglara giderken armut agacının arkasındaki tepededir.

Kültür

Ağcın köyünde tam bir bozkır kültürü yaşanmaktadır. İnsanlar misafirperver ve sıcaktır.

Düğünler üç gün üç gece sürer ve düğün gecelerinde köy odasında toplanan erkekler "Yüzük oyunu ( Fincanlar altına yüzük saklayarak oynanılan bir oyun) oynarlar. Ağcın köyünün "madımak"ı ve "Arap aşı"sı(Yöresel yemek) meşhurdur. Ağcın köyü soğuk ve gürül gürül akan pınarlarıyla, Özler bölgesinde yetişen meyveleriyle, Çameli bölgesindeki barazj gölü ve ağaçlıklarıyla, Höyüğün dibi bölgesindeki piknik ve mesire yerleriyle Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı sakin, huzurlu, sevimli bir köydür.

"Yiğit Lakabı ile anılır" derler Ağcın köyünün renkli simalarını lakaplarıyla tanıyalım:Yrd.Doç.Dr.Mevlüt Arslan(sadece ağcın değil tüm bozok sancağı kendisini tanır.). Kendir Kemal, Keçici, Kedici, Lort, Tavuk Ali İhsan, Cıbır Kahya, Yalama, Sağır Kamil, Mız Mız, Madenof, Koca İdris, İbiş, Kumpir, Yalama, Sülük, Sato, Dasdas,İngiliz,Gara kelle, Kel osman, Garaturp, Coruk, Kinı, Keco, Resturant, Kıbırış, Hamo, Abiş...

Coğrafya

Yozgat iline 45 km, Sorgun ilçesine 12 km uzaklıktadır. Arazi genellikle engebelidir. Toprağı zengin ve bereketlidir.

İklim

Karasal iklim özellikleri gösterir. Dört mevsim dolu dolu yaşanır.


Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 56
2000 100
1997 368

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.


Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.





Kaynak : Yerel Net , Vikipedi, özgür ansiklopedi



Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst