2014 Yeni SBS Sistemi Nasıl Olacak

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
2014 SBS Sistemi Nasıl Olacak

Yeni SBS sistemi nasıl olacak. 2014 SBS nasıl olacak ayrıntılar netleşti. Yeni Sistemin adı ’Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş’ (TEOG) olarak açıklandı.

Neredeyse her yıl değişikliğe uğrayan liselere öğrenci alma sınavlarında SBS şimdi de yeni değişiklikle 36 sınavlık yeni sistemle tarihe karışıyor.



TOEG 2014 yeni SBS sınavı sistemi, 2014 SBS sınav soruları nasıl olacak Yeni SBS sistemi 2014
Yeni sisteme göre bu yıl 8. sınıfa geçen öğrenciler biri aralık diğeri nisan aylarında olmak üzere toplamda on iki sınava tabi tutulacak. İlerleyen senelerde 6. ve 7. sınıflar da sisteme eklenecek. Bu durumda her yıl 12 olmak üzere 8. sınıfa giden bir öğrenci toplamda 36 sınava girmiş olacak. Eğer öğrenciler Galatasaray, Kabataş gibi herkes tarafından yoğun şekilde talep edilen okullara girmek isterse ek bir sınavı daha geçmesi gerekecek.
Henüz yeni sitemin ayrıntıları tam olarak belli olmasa da alanında uzman rehberlik öğretmenleri sorularımıza cevap verdi.
Yeni sınav sistemi ne zaman başlıyor?
Bu sene. Yeni sisteme göre bu yıl 8. sınıfa geçen öğrenciler biri aralık diğeri nisan aylarında olmak üzere toplamda on iki sınava tabi tutulacak. Galatasaray, Kabataş gibi herkes tarafından yoğun şekilde talep edilen okullara girmek isteyenlerin, ek bir sınavı daha geçmesi gerekecek.
2013-2014 öğretim yılında kaçıncı sınıflar girecek?
2013-2014 öğretim yılında 8’inci sınıfta öğrenim gören öğrenciler sınava girecek.
Hangi derslerden merkezi sınav olacak?
Yeni sisteme göre Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji , Yabancı Dil (İngilizce) derslerinin 2. Sınavı, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin son sınavı bakanlık tarafından merkezi sistemle yapılacak. Sorulacak soru sayıları, ağırlıklı katsayıları ve puanlama yöntemi önümüzdeki günlerde açıklanacak.
Sınav nasıl yapılacak?
Yeni sınavlar test şeklinde uygulanırken, verilen yanlış cevap doğru cevabı etkilemeyecek.
Hangi dersten, kaç soru sorulacak?
Hangi dersten kaç soru sorulacağı henüz kesin olarak açıklanmadı.
Sorular nasıl hazırlanacak?
Sorular sınav tarihine kadar işlenmiş olan konulardan MEB müfredatına göre hazırlanacak. Ancak sorularda geçmiş yılların bilgileri de yer alacağından eksik bilgisi olan öğrencilerin bu eksiklerini tamamlaması gerekiyor.
OKUL BAŞARISI YÜZDE 40 ETKİLİ
Liselere yerleştirme nasıl yapılacak?
8. sınıfların liseye yerleştirme puanının % 60′ı merkezi sınav, % 40′ı okul başarısı yani öğretmen kanaatinden oluşacak. Öğrenciler, yıl sonunda belirlenecek Liseye Yerleştirme Puanı ile kayıt yaptırmak istedikleri okulları tercih edecek. Tercihler MEB tarafından sıralanarak öğrenciler puanlarına göre tercih ettikleri okula kaydedilecek.
Öğretmen kanaat notu bazı suistimallere neden olmayacak mı?
Öğretmene bırakılan yüzde 40 kanaat puanı tüm eğitimcileri endişelendirmekte. Bu durum öğrenciyi ve öğretmeni özel derse yöneltebilir ve birtakım haksızlıklara sebep olabilir.
Ortaokul 6 ve 7’nci sınıflar ne zaman sınava girecek?
2014–2015 öğretim yılından itibaren 6. ve 7’nci sınıf öğrencileri de yeni sisteme dahil edilecek.
8’İNCİ SINIFTA ETKİ YÜZDE 70
Sınav puanlarının yerleştirmeye etkisi nasıl olacak?
Merkezi sınavlar öğrencilerin liselere yerleştirme puanına her sınıfta % 60 olarak etki edecek.
Sınıf puanı= % 60 Merkezi Sınav+% 40 Yıl Sonu Başarı Puanı
Sınıf puanlarının, Ortaöğretime Yerleştirme Puanı’na etkisi, 6’ıncı sınıfta yüzde 10, 7’nci sınıfta yüzde 20, 8’inci sınıfta yüzde 70 olarak eklenecek.
OYP = %10 SP6 + %20 SP7 + %70 SP8
Öğretmenlerin görev yerini değiştirmek sınav güvenliği için yeterli olacak mı?
Büyük şehirlerde dahi sınav tarihinde öğretmenler farklı okullara gitse de okul idarecileri kendi okullarında bulunacaklar. Küçük yerleşim birimlerinde (köylerde, mezralarda), öğretmenlerin farklı okullarda yer alması konusunda sorun yaşanabilir. Bu durum birtakım haksızlıklara sebebiyet verebilir. Bizce bunu önlemenin en iyi yolu genel sınavı sadece şehir merkezlerinde yapmaktır.
Telafi sınavına giren öğrenciler aynı soruları mı yanıtlayacak?
Bu konuda kesin bir bilgi bulunmuyor. Ama soruların değiştirilmemesi birtakım haksızlıklara sebep olur.
Öğrenciler bulundukları illerin dışındaki okulları tercih edemeyecek mi?
Bu konuda da yapılmış bir açıklama söz konusu değil. 8. sınıfı tamamlayan öğrenciler başarı puanlarına göre il içinde sıralamaya sokulacak. Adaylara bulundukları il dışından da de tercih yapma hakkı verilmeli.
Bu yıl yapılacak 6 sınavın da Aralık ayında olması planlanıyor. Hepsi aynı anda mı, farklı zamanlarda mı yapılacak?
Bu konuda da netlik yok.
Din kültürü dersinden sınav yapılacağı söyleniyor. Bu dersten muaf olan öğrenciler ne olacak?
Aynı YGS ve LYS’de olduğu gibi farklı bir dersin sorularına cevap vermeleri sağlanabilir..
 
Üst