2009 Uluslararası Astronomi Yılı

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
2009 Uluslararası Astronomi Yılı

Henüz sırrı çözülememiş gök cisimleri ya da uzayda hayat olup olmadığı, yüz yılardır insanları meşgul ediyor. Ancak 2009, bu türden tartışmaların daha sık yaşanacağı bir yıl olacak. Bu yıl, Uluslararası Astronomi Yılı.



Bundan 400 yıl önce teleskopun icat edilmesiyle birlikte astronomi alanında da yeni ufuklar açılmış oldu. Bu sayede örneğin dünyanın döndüğünü ilk savunanlardan olan ünlü astronom ve fizikçi Galileo Galilei gökyüzünü daha detaylı inceleyebildi. Ancak astronomi biliminin asıl başlangıcı 1609 yılında Johannes Kepler’in gezegenlerin hareketine ilişkin yayımladığı "Astronomia Nova" adlı esere dayanıyor.

Deutsche Welle'de yer alan habere göre Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, 2009’u Uluslararası Astronomi Yılı ilan etti. Bu sayede astronomi alanında son yüzyıllarda elde edilen verilerin, modern toplumla paylaşılarak mevcut çalışmaların ilerletilmesi ayrıca bu alanda bir bilinç oluşturulması hedefleniyor.

Toplumsal bilinç hedefi

2009 Uluslararası Astronomi Yılı dolayısıyla Almanya’da yürütülen çalışma ve düzenlenecek etkinleri Bonn Üniversitesi Argeland Astronomi Enstitüsü’nde görevli bilim adamı Dr. Michael Geffert üstleniyor. Geffert bu yılın, astronomi alanında toplumsal bilincin oluşması için önemli olduğunu söylüyor.

Geffert şöyle konuşuyor:

Günümüzde hâlâ birçok insanın bu konuda bazı temel bilgilerden yoksun olduğu kanısındayım. Okullarda bu özel yıl dolayısıyla ele alacağımız konu başlıklarından biri bu yüzden; ‘Güneş bir yıldızdır’ olacak. Bu gerçek, örneğin çoğu yetişkin ve eğitimli kişiler tarafından bile bilinmiyor. Bu yüzden bu ve benzeri konulardaki bilgilerin yetişkinlere de ulaştırılması, benim bu kapsamda üzerinde özellikle durduğum konular arasında yer alıyor.”
Dünya genelinde çok sayıda etkinlik düzenlenecek

Uluslararası Astronomi Yılı kapsamındaki etkinliklere dünya genelinde 140’tan fazla ülkeden farklı rasathane, planetaryum (gökevi) ve astronomi dernekleri katılıyor.

Bonn Üniversitesi Argeland Astronomi Enstitüsü’nde görevli bilim adamı Dr. Michael Geffert, bu etkinlikler kapsamında temel amacın, gökyüzü incelemelerinin bilim, kültür ve günlük yaşama etkilerinin ortaya konması olduğunu belirtiyor.

Geffert, “Bu hedefe sadece uzmanların çabalarıyla ulaşılamayacağı kesin. Özellikle gözlemler sırasında çok sayıda amatör astronoma ihtiyaç var. Ya da örneğin küçük bir çocuğun elindeki dürbünle arada sırada gökyüzündeki cisimleri incelemesi ve gördüklerini etrafındakilerle paylaşması amacındayız. Yani sıradan insanlar da astronomi elçisi olabilirler” diyor.

2009 Uluslararası Astronomi Yılı'nın resmi başlangıç töreni Ocak ayı ortalarında Paris'te düzenlenecek bir sempozyumla başlayacak.

Tören kapsamında Güney Kutbu'ndaki gözlem evi ve Şili'deki Avrupa Gözlemevi'nde yer alan dev radyo teleskopuyla bağlantı sağlanacak. 2009 Uluslararası Astronomi Yılı ile ilgili Almanya'daki etkinliklerse Paris'teki açılış töreninden bir hafta sonra Berlin'de düzenlenecek bir törenle başlayacak.
 
Üst