Diyet mi? Aklinizdan bile geçirmeyin!

#1
Sponsorlu Bağlantılar
`Dieting Makes You Fat` kitabında yazar Geoffrey Cannon, diyet yapmanın kendi içinde barındırdığı paradoksa dikkat çekiyor: Diyet yapmak, aslında tedavi etmeyi vaad ettiği hastalığın bizzat sebebi olmuş durumda. Dieting Makes You Fat (Diyet yapmak sizi şişmanlatır) adlı kitabın yazarı Geoffrey Cannon, sağlık ve zayıflama sektörünün bize empoze ettiği kavramları sorguluyor.

Herhangi bir kitapçı dükkanından içeri girdiğinizde emin olmanız gereken şey şu: Raflar size mucize zayıflama reçeteleri sunan kitaplarla doludur. Kimsi size bir haftalık mucize diyetle 10 kilo vermenin sırlarını vaad ederken bir diğer kitap yeni bir uzmanın geliştirdiği yeni bir reçeteyle yalnız bu yaz değil, hayatının geri kalan kısmında da ne kadar ince ve sağlıklı görüneceğinizi söylemektedir.

Nihayet bir yazar çıktı ve “Kral çıplak!” diye haykırdı. `Dieting Makes You Fat` kitabında yazar Geoffrey Cannon, diyet yapmanın kendi içinde barındırdığı paradoksa dikkat çekiyor: Diyet yapmak, aslında tedavi etmeyi vaad ettiği hastalığın bizzat sebebi olmuş durumda.

Cannon’un argümanı oldukça sade: Evrimsel süreçte insan vücudu açlık ve diyet arasındaki farkı ayırt edebilecek şekilde gelişmedi. Normal besinimizden daha azını almaya başladığımızda, vücudumuz buna yağları yakarak değil, tam tersine, yağ stoklayarak karşılık veriyor.

“Diyet dönemlerini ne kadar uzun tutarsak, vücutlarımız da o kadar uzun süre boyunca bir takım vital fonksiyonları kısıyor ve vücut yağı biriktirmeye başlıyor” diyen Cannon’a göre bunu iradeyle ilgisi yok. Metabolizmalarımızın doğal refleksi bu.

Herhangi bir diyet reçetesini denemiş hatta bunda başarılı olmuşsanız belki de şu tavsiye size şok edici gelecek: “Eğer fazla kilonuz olduğunu düşünüyorsanız, diyet yapmayı aklınızdan bile geçirmeyin!” Yapmanız gereken şey daha fazla hareket etmek ve sabırlı olmak.

George Cannon ‘normalden daha fazla hareket ederek’ vücudumuzu yeni ve taze dokular üretmek konusunda eğitebileceğimizi ve bu sayede vücutta biriken yağları yakabileceğimizi belirtiyor.

Bu tavsiyeyi duyunca tabii ki koşturup fast food veya yağlı gıdalar tüketmeye başlamayın! Kitapta ileri sürülen tez, besin dengenizi korumanız ama vücudunuzu daha çok hareket ettirmeniz gerektiği.

Günlük hayattaki hareket ve egzersiz konusunda genel bir yanlış anlama da var. Bir ufak kek dilimi yediğinizde bunu yakmak için 2 saat tenis oynamanız gerektiğini söyleyen kalori hesabı gerçeği tam olarak yansıtmıyor.

Düzenli olarak günde 500-700 kalori yakacak kadar hareket eden insanlar hiç hareket etmeyen insanlara kıyasla çok daha ince bir yapıda olabiliyorlar. Jimnastik salonlarında egzersize başlayıp iki hafta sonra vazgeçecekseniz bunu hiç yapmayın! Günlük yaşantınızı ‘daha fazla hareket edecek’ şekilde değiştirin.
 
Üst