Almanya'da meslek yüksek okullarının üniversitelerden farkı nedir?

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Alman meslek yüksek okulları, 1978 yılında yürürlüge giren, “Meslek Yüksek Okulu Kanunu”na (Fachhochschulgesetz) göre faaliyet göstermektedir.


Almanya'da meslek yüksek okullarının temelini, eski mühendislik okulları, iktisat akademileri, sosyal işler ve sosyal pedagoji yüksek okulları ile kütüphanecilik yüksek okulları ve zanaat okulları oluşturmaktadır.

Alman meslek yüksek okulları, 1978 yılında yürürlüge giren, “Meslek Yüksek Okulu Kanunu”na (Fachhochschulgesetz) göre faaliyet göstermektedir. Meslek yüksek okullarının doktora, mastır ünvanı verme yetkisi yoktur.

Meslek yüksek okullarının öğretim üyeleri, diğer okullardan çağrılarak atanan hocalardır. Bu okullar, üniversitelerden farklı olarak teorik öğretimin yanında, uygulamaya yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarına ön plânda yer vermekte, temel araştırmalar ise ikinci derecede önem taşımaktadır; ağırlık daha çok uygulamaya verilmiştir.

Bu nedenle hocaların bu okullarda ders verebilmesi için, yüksek okul dışında bir meslek dalında uzun yıllar tecrübe edinmiş olması gerekir.

Almanya'da bazı meslek yüksek okulları, öğretim süresine bir de staj sömestresi ilâve etmiştir. Bu uygulama dersleri; öğrencilere öğrendikleri teorik bilgileri, ileride meslek hayatında karşılaşacakları gerçek şartlar altında deneme imkânı sağlar.
 
Üst