kahire hakkında bilgi

#1
Sponsorlu Bağlantılar

Gizemli piramitler Kahire şehir içinden görünüş.
Foto: Kaya Tank


Kahire Havalimanımda iner inmez, dünyada çok az havalimanında karşılaşacağınız bir manzara sizi bekliyor. Körüklerden çıkar çıkmak banka şubeleri.
Bunların burada ne işi var diye düşünürken, biraz sonra nedenini anlıyorsunuz.

Ülkeye giriş için vize almadıysanız, bu bankalara kişi başına 15 dolar yatırarak vize alabiliyorsunuz. Bu iyi bir kolaylık gibi gözükse de, bu bankaların vize için hazırlanan özel pulu sattıklarını size kimse söylemiyor. Zaten ülkede dil problemi de olduğundan deneye yanıla bunu öğreniyorsunuz.

VİZE NOTLARI
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Kahire'ye gidiyorsanız Mısır hükümeti artık kapıdan vize uygulamasını bitirdi. Bu nedenle gitmeden önce Türkiye'deki Mısır konsolosluğundan vize almanız gerekiyor. Ancak yaşınız 45'in üzerindeyse! şanslısınız. Yine eskiden olduğu gibi Kahire Havalimanı'ndan vize almanız gerekiyor. Kısacası, yaşı 25 ile 45 arasında olanlar Trkiye'den vize alıyor. Daha büyük olanlarsa Mısır'a girişte vize alabiliyor.

Kaldığımız yerden devam edelim. Paranızı verin vize pulunu alıyorsunuz. Bunu kendinizi pasaporta yapıştırın ve pasaport bankoları önünde sıraya girin.

Sıra size gelince görevli polisler hemen işleminizi yapıyorlar ve pasaportuna el koyup, sizi sıra sonuna gönderiyorlar. Hata sıra dışına çıkın orada oturun diyorlar. Şaşırıyorsunuz. Ne olduğunu anlamaya çalışıyorsunuz. Ama yorulmayın. Amaçları, pul alarak vize alanları bilgisayara geçirmek ve isimlerini kontrol etmek. Ama bunu size kimse söylemiyor.

Sıra sonunda, oturarak bir müddet bekliyorsunuz. Zaman bir polis gelip elindeki pasaportları isimleri okuyarak dağıtıyor. Şansınıza bekleme süresi kısa da sürebilir, uzun da...

Sabırla bekleyin. Çünkü özellikle Mısır'da aceleye hiç gerek yok. Öyle acele edip de işinizi bir an önce bitirmeye kalkmayın. Daha çok dikkat çekiyorsunuz. O zaman da görevliler, "Bu adam diye acele ediyor. Demek ki sakladığı bir şey var" diyerek sizinle özel olarak ilgileniyor.
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
PASAPORTU KAPINCA HEMEN İKİNCİ HAMLE!
Pasaportu kaptıktan sonra, bulduğunuz boş kapılardan içeri girin. Tekrar sıraya girmeyin çünkü sizin işiniz bitti. Valiniz varsa onu alın. Yoksa sağ tarafta bulunan gümrük bölümüne gidin. Burada yeşil ve kırmızı hatlar var. Her yerde olduğu gibi.

Ama nereye girenseniz gidin sizi mutlaka kontrol ediyorlar. Özellikle de çantanızda video kamera varsa özel ilgi gösteriyorlar. Bunu pasaportunuza yazmak istiyorlar. Çünkü ülkede 10'larca yıldır en tehlikeli maddelerden bir video kamera.

Bir de ülkede fiyatları pahalı. Bu arada gümrük kontrolü için öyle medeni bir sıra yok. Özellikle Mısırlılar, sıra konusundan habersiz. Bir anda önünüze yığılıyorlar. Kimse de sıraya geçme adeti yok. Kafasına göre hemen herkes istediği yerde duruyor. İşini bitirmeye bakıyor.

[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]GÜMRÜKTEN ÇIKTINIZ...
Gümrükten ya sabır çekerek çıktıktan sonra, sol ve sağ tarafta free shoplar var sayılır. Ama fazla vakit harcamayın burada. Çünkü satılan ürünler öyle kötü tezgaha konuyor ki, almak bile istemezsiniz.
Zaten şehirde alabileceğiniz bir çok ürün yer alıyor. Hemen hemen aynı ürünleri burada satıyorlar.

Kapının önüne çıkar çıkmaz neye uğradığınızı şaşırıyorsunuz. Çünkü büyük bir insan kalabalığı, taksi şoförleri sizi bekliyor. Onların arasında sıyrılıp da kapı önüne çıkabilmek gerçekten zor. Ama başarmak mümkün.
[/FONT]​
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]İÇ HAT YOLCULARI İÇİN...
Eğer yolcuğunuz Kahire'ye değil de bir başka şehre ise, sizin iç hatlar terminaline gitmeniz gerekiyor. Onun için de taksiye binmenize gerek yok. Ama taksi şoförleri eğer punduna getirirse size, 5 dakikalık yürüyüş yolu için taksiye bile bindirebilir. Onun için siz havalimanından çıkar çıkmaz, sola dönün. Ve üç numaralı terminali sorun.

Elbet size bunu gösterir. Zaten yeri de soldan dış hatlar girişini geçtikten sonra, iki büyük binanın ardından geliyor. Bu terminal Kızıldeniz'e giden uçakların kalktığı yer aslında. Sharm El Seyh, Hurghada gibi yerlere gidebiliyorsunuz. Ama önce terminale gitmek şartıyla...
Yol boyunca etrafınızı taksi şoförleri çevirebilir. Onlara gülümseyerek taksi istemediğinizi söyleyin. Ama keyfinizi kaçırmayın.

3 numaralı terminal bir zamanlar Atatürk Havalimanı eski halini andırıyor. Özellikle gece saatleri soru soracak kişi bile bulamıyorsunuz. Fakat girişte hemen karşınızda yer alan panoda uçak saatlerini görüyorsunuz. Gündüz gittiyseniz polis kontrolünden sonra solda karşınıza gelen bankoda görevlilerden bilgi alabilirsiniz. Gece de mutlaka bankolardan biri açılınca dil bilen görevliler size yardımcı olur.
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Özellikle check in görevlileri işlerinin uzmanı. Size ellerinden gelen yardımı yapabiliyorlar. İç hatlarda uçarken yerinizi okeyli olmasına rağmen erken uçakla uçmak isterseniz mesele değil. Görevlilere durumu anlatın. Sizi stand by olarak yazarlar. Ve eğer uçak müsaitse de bindirirler. Artık şansınıza...[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
KAHİRE YOLCULARI İÇİN...
HANGİ TAKSİ NE KADAR?


Kahire Havalimanı'ndan şehir merkezine gitmek gerçekten çok zor. En önemlisi binecek bir araç bulup onu ayarlamak. Çünkü yıllar geçse de buraya bir şey değişmiyor. Sizi daha gümrüklü sahadan geçer geçmez taksi şoförleri karşılıyor. Taksi isteyip istemediğiniz soruyorlar. Zaten tipinizden ne yapmak istediğinizi neredeyse anlar hale gelmişler. Yanlışlıkla bir yeşil ışık yakarsanız, yandınız. Yanınızda bitiyorlar ve sizi araçlarına bindirene kadar her şeyi yapıyorlar.

Eğer havalimanı dışına taksici ayarlamadan sizi çıktıysanız, önünüzde birkaç taksi alternatifi var. Bunların başında kaliteli Limuzin dedikleri taksiler geliyor. Bunların fiyatı 45 Paund'dan başlıyor. En pahalısı bunlar. Kaliteli, Mercedes otomobiller. Klimalı ve rahat.

Daha ucuz olsun derseniz bu kez havalimanını standart taksilerini kullanabilirsiniz. Bunlar limolara göre biraz daha ekonomik.25-30 Paund.
Bir de özel olarak çalışanlar var. Bunlar ise ayrı bir dert. Sizi araçlarına bindirebilmek için her yolu deniyor. Fiyatları artık pazarlığa bağlı. Daha ucuza sizi taşıyabilirler. Ama taksiye biner binmez hemen sizi anlaştıkları otele götürmek isteyebiliyorlar. Ya da ertesi gün için randevu istiyorlar. Sizi gezdirmek için inanılmaz teklifler yapıyorlar. Yani yol yorgunluğunun yanında bir de bu muhabbet sizi epey yoruyor.
[/FONT]
 
Üst