Harran Ünİversİtesİ Hakkinda Genel Bilgiler

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
HARRAN ÜNİVERSİTESİ

KİMLİK KARTI
:
Kuruluşu: 1992
Rektör: Prof. Dr. Uğur Büyükburç
İletişim bilgileri: Harran Üniversitesi Şanlıurfa
Tel: 0 414 312 84 56
Faks: 0 414 314 69 84
Öğrenim dili: Türkçe
Türü: Devlet

AKADEMİK PROFİL:
Fakülte sayısı: 7
YO: 11
Öğrenci sayısı: 6210

Üniversite Şanlıurfa il merkezi ve çeşitli ilçelerde bulunuyor. Üniversitenin kendisine ait yurdu yok. Eyyubiye kampüsünde Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait 782 kişi kapasiteli yurt, şehirde de çok sayıda dernek ve vakıf yurdu bulunuyor. Üniversitenin bilgi işlem merkezi 1994 yılında kuruldu ve internet ağına bağlandı. Bu merkez öğrencilerin bilgilerini arttırıyor ve üniversiteye bilgisayar hizmeti veriyor.
Rektörlüğe bağlı olarak kurulan Mediko Sosyal Merkezi'nde 2 pratisyen doktor, 3 diş doktoru, 1 laborant, 4 sağlık görevlisinden oluşan personel hizmet veriyor. Diş polikliniğinde tam teşekküllü diş ünitesi bulunuyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
#2
Harran Üniversitesi



Tarihçe

Harran Üniversitesi 09.07.1992 tarihinde yayınlanan kanunla kurulmuştur. Bu kanuna göre Şanlıurfa'da bulunan Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı İlahiyat Fakültesi ile, Dicle Üniversitesi'ne bağlı Ziraat Fakültesi ve Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu Üniversitemize bağlanmıştır .. Fen-Edehiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek okulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü kuruluş kanununda yer alımıştır. 1994 yılında bu birimlere Siverek, Hilvan, Suruç, Birecik, Viranşehir ve Bozova Meslek yüksekokulları, 1995 yılında Veteriner Fakültesi, İktisadi ve İdari İlimler Fakiiltesi, Akçakale Meslek Yüksekokulu ve Ceylanpınar Meslek Yüksekokulu 1997 yılında Kahta Meslek Yüksekokulu eklenmiştir.

Yurt ve Barınma

Üniversitemize bağlı 40 kişilik "Özel Öğrenci Yurdu" kent içinde hizmet vermektedir. Ayrıca Eyyubiye Kampüsü içinde Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı bir erkek öğrenci yurdu ile şehir içinde 3 adet kız öğrenci yurdu bulunmaktadır. Okul kayıtları döneminde yurt kayıtları da yapılmaktadır. Özel yurtta her odada mini buzdolabı bulunmaktadır. Öğrenciler istedikleri takdirde yemeklerini yurt mutfağında hazırlayabilmektedirler. Osmanbey Kampüsü içinde yeni öğrenci yurdu ve araştırma görevlileri için konuk evi inşaatı devam etmektedir. Kent içinde üniversiteye yakın bölgelerde öğrencilere yönelik kiralık evler bulunmaktadır.

Kütüphane

Üniversite kütüphane hizmetleri, Kütüphane ve Dökümantasyon Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Merkezi Kütüphanede 7000, İlahiyat Fakültesi kitaplığında 8000, Ziraat Fakültesi Kitaplığında 2500, Mühendislik Fakültesi Kitaplığında 2200 adet kitap bulunmaktadır. İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi 68 kütüphane ile bilgisayar programına bağlanmıştır. Merkezi Kütüphane Osmanbey Kampüsündeki yeni binasına taşınarak hizmet vermeye başlamıştır.

Teknoloji


Üniversite bünyesinde 23 bilgisayar laboratuarı, üç internet kafe bulunuyor. Ayrıca Osmanbey Yerleşkesi'nde 50 adet bilgisayar donanımlı bir internet kafe bulunmaktadır. Tüm fakülte ve yüksek okullarımızda internet laboratuarları hizmet vermektedir. Üniversitede her 5 kişiye bir bilgisayar düşmektedir. Öğrenciler okul bilgilerini internet vasıtası ile güncelleştirmektedir. Üniversite ile İstanbul Üniversitesi arasında kurulan eş zamanlı uzaktan inter aktif eğitim sistemi ile İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri tarafından fizik, matematik ve iktisat dersleri verilmektedir. Ülkemizde ilk defa Harran Üniversitesinde uygulanan bu sistem başarılı devam etmektedir. Şu an internet bağlantı hızı 8Mbit'tir.
 
#3
Beslenme

Yenişehir Kampüsünde üniversitenin tüm personel ve öğrencileri için yemek çıkarılan bir mutfak bulunmaktadır. Yenişehir kampüsünde öğrenci ve personelin faydalanabileceği yaklaşık 500 kişilik bir yemekhane mevcuttur. Bunun yanısıra Eyyubiye Kampüsünde bulunan Ziraat Fakültesi ile Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu öğrenci ve personeli icin 200 kişilik bir yemekhane bulunmaktadır. Bunların dışında çeşitli birimlerde bulunan 7 yemekhanede öğlen yemekleri dağıtılmaktadır. Bu yemekhanelerde günde toplam 4000 öğrenci ve personele yemek servisi yapılmaktadır.

Sağlık

Üniversite bünyesinde bulunan Rektörlüğe bağlı olarak kurulan Mediko-Sosyal Merkezinde 2 pratisyen doktor, 3 diş doktoru,1 laborant ve 4 memurdan oluşan personel, üniversite çalışanlarına ve öğrencilere hizmet vermektedir. Öğrenci ve personelin muayeneleri ile ayakta tedavileri ilgili servis doktoru tarafından yapılmakta ve gerekli görülenler hastahanelere sevk edilmektedir. Ayrıca Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi kurulmuş olup Mediko-sosyal bünyesinde hizmet vermektedir.

Kampus Hayatı

Spor Şube Müdürlüğünce basketbol, futbol, voleybol kros, taekwon-do, masa tenisi, tenis, atletizm ve hentbol takımları oluşturulmuş olup bu dallarda üniversitelerarası yarışmalara iştirak edilmektedir. Öğrencilerin ve personelin kullanımına sunulmuş Yenişehir kampüsünde bir adet kapalı spor salonu ve futbol sahası ile Eyyubiye kampüsünde futbol ve basketbol sahaları mevcuttur.

Ulaşım

Şanlıurfa Kenti Adana, Malatya, Gaziantep karayollarına bağlı otobanları ile ülkenin önemli metropollerine açılmaktadır. Her gün Ankara düzenli hareket eden çok sayıda otobüs firması bulunuyor. THY, uçak seferleri Ankara'ya her gün, İstanbul'a haftada iki tarifeli sefer yapmaktadır. Üniversite yerleşkelerinden Yenişehir, kent içinde olduğu için ulaşım sorunu bulunmuyor. Eyyubiye Yerleşkesi'nde bulunan Ziraat fakültesi ve Şanlıurfa Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine, 15 dakika da bir kentin farklı bölgelerinden hareket eden belediye ve özel otobüsler ile ulaşım hizmeti verilmektedir. Osmanbey Yerleşkesi kente 18 km uzaklıkta olmasına rağmen ulaşım sorunu bulunmamaktadır.

Burslar

Harran Üniversitesi Geliştirme Vakfı ve Üniversite Bayan Gönüllüler Grubu ile hayırseverler ekonomik durumu yetersiz olan başarılı öğrencilere imkanlar dahilinde burs vermektedir. Ayrıca Şanlıurfa Valiliği, İlçe Kaymakamlıkları, Kent Belediyesi ve bazı vakıflar tarafından öğrencilere burs verilmektedir. Üniversite vakfı tarafından verilen burs sayı ve miktar olarak her yıl imkanlar ölçüsünde artmaktadır. Vakıf, başarılı bilim adamlarımıza teşvik olarak yönetmelik çerçevesinde maddi destek vermektedir.
 
#4
Kulüpler

Fakülteler ve Bölümler

FenEdebiyat Fakültesi
Biyoloji (SAY)
Fizik (SAY)
Kimya (SAY)
Matematik (SAY)
Tarih (SÖZ)
Türk Dili ve Edebiyati (SÖZ)


Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi
Iktisat (EA)


Ilahiyat Fakültesi

Mühendislik Fakültesi
Çevre Mühendisliği (SAY)
Inşaat Mühendisliği (SAY)
Makine Mühendisliği (SAY)


Tip Fakültesi

Veteriner Fakültesi

Ziraat Fakültesi
Gida Mühendisliği (SAY)
Ziraat Mühendisliği (SAY)


Şanliurfa Sağlik Yüksekokulu
Hemşirelik (SAY)
 
Üst