Dershaneler için yeni yönetmelik - dershane yönetmelikleri

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Dershaneler için yeni yönetmelik


Alınan bilgiye göre MEB, 5580 sayılı Özel Öğretim Kanunu doğrultusunda
Özel Dershaneler Yönetmeliği’ni yenilemeye hazırlanıyor. MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünce hazırlanan yönetmelik taslağına göre, dershanelerde ÖSS’ye hazırlık programları en az 500 ders saati olarak düzenlenebilecek. Bütün derslerden program düzenlenebileceği gibi yalnız bir veya birkaç dersten de hazırlık programları oluşturulabilecek.


İlköğretim okulundan sonra bir üst okulun giriş sınavlarına hazırlık ve SBS’ye hazırlık programlarının ders saati sayıları da belirlendi. Bu çerçevede ilköğretim okullarından sonra bir üst okulun giriş sınavları ile SBS’ye hazırlık programları en az 350 ders saati olarak düzenlenebilecek. Bu programların uygulanmasında okutulacak dersler, öğrencilerin hazırlandığı bir üst okulun giriş sınav sistemine veya devam ettiği sınıfın SBS’sine uygun olarak seçilecek.


İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarının ara sınıflarında takviye programları da yeniden düzenleniyor. Takviye programları 6. sınıflar için en az 200 ders saati, 7. sınıflar için 250 ders saati, 8. sınıflar için de 300 ders saati olarak uygulanabilecek. 1 ders saati süresi 40 dakika olacak.

İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarının ara sınıflarında bulunan öğrencilerin devam etmeleri için düzenlenecek program dönemleri, okullardaki eğitim öğretim yılının başlangıç ve bitiş tarihleri arasında dershane müdürünün uygun göreceği bir tarihte başlayacak, eğitim-öğretim yılı sonuna kadar devam edecek. Mevcut yönetmelikte ilköğretim öğrencilerinin devam ettiği programlara okullarla birlikte ara tatili verileceği belirtilirken, taslağa bu hüküm konulmadı.

REKLAM VE İLAN KURALLARI​


Yönetmelik taslağında, dershanelerin vereceği reklam ve ilanlarla ilgili kurallar ayrıntılı şekilde düzenleniyor. Mevcut yönetmelikteki, "Dershaneler, tanıtıcı mahiyette reklam ve ilan (gazete ilanı, el ilanları, çeşitli broşürler vb.) verebilirler. Bu ilan ve reklamların izinleri 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun ilgili hükümlerine göre alınır. İlan ve reklamlarda öğretmen, öğrenci ve diğer dershanelerin adı kullanılamaz" hükmü, "Dershaneler ancak amaçlarına uygun tanıtıcı mahiyette reklam ve ilan verebilirler. Dershaneler, diğer eğitim kurumlarını hedef alan, gerçeğe aykırı veya eğitim personeli ya da öğrenci adı kullanılarak reklam ve ilan veremezler. Dershaneler doğrudan veya logo, amblem ve benzeri kurumu çağrıştıran işaretler kullanmak üzere dolaylı olarak televizyona reklam ve ilan veremezler" şeklinde tanımlanıyor.

Taslakta, bir üst okulun sınavlarına hazırlık amacıyla düzenlenen programlara öğrenci kayıtlarının, ücretlerin ilanıyla birlikte başlaması öngörülüyor. Mevcut yönetmelikte kayıtların nisan ayında başlayacağı belirtiliyor.

-SINAV SONUÇ BELGESİ VERİLECEK-​


Taslağa göre, dershaneye devam eden öğrencilere süresi iki ayı geçmeyen dönemler için 1, süresi iki aydan fazla olan dönemler için ise her ay sınav sonuç belgesi verilecek. Sınav sonuç belgesinde öğrencilerin katıldığı sınavlar ve bu sınavlarda aldıkları puanlar, bir üst okulun giriş sınavına hazırlık programına devam eden öğrencilerin puanları, ilgili okulun sınav sistemindeki puanlama esasına uygun olarak yazılacak. Sınav sonuç belgesinde ayrıca derslere göre öğrencinin başarı durumu, mesleki rehberlik amacıyla uygulanan testlerin sonuçları, öneriler, devam-devamsızlıkla ilgili bilgiler ve öğrencinin kimlik bilgileri de yer alacak. Sınav sonuç belgesinde öğrencinin dershanedeki öğrenimi süresince aldığı bütün puanlar da bulunacak. Sınav sonuç belgelerinin öğrenci velilerince görülmesi için dershane müdürü gerekli önlemleri alacak.


Sınav sonuç belgesi tanımı mevcut yönetmelikte, "öğrenci durum belgesi" olarak yer alıyor. Taslağa göre, "dershanelerdeki eğitim personeli, diğer personel ve öğrencilerin kılık ve kıyafetlerinde ilgili yönetmelik hükümleri uygulanacak. Ancak dershanelerde öğrencilerin forma ve benzeri tek tip kıyafet giymeleri zorunlu olmayacak."


Mevcut yönetmelikte kılık kıyafet konusunda, "Dershanelerde kurucu, kurucu temsilcisi, yönetici, öğretmen, öğrenci ve diğer personel hakkında 22 Temmuz 1981 tarih ve 8/3349 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan "Milli Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır. Ancak öğrencilerin forma veya benzeri tek tip kıyafetleri giymeleri zorunlu değildir" düzenlemesi yer alıyor.
 
Üst