Nokia N90 : Detaylı İnceleme

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Nokia N90 : Detaylı İnceleme



Nokia N90 : Detaylı İnceleme


KUTU İÇERİĞİ

Nokia N90 cep telefonu
Şarj cihazı
USB bağlantı kablosu
64 Mbyte RS-DV-MMC bellek
RS-DV-MMC - MMC dönüştürücü
Stereo Kulaklık
Yazılım CD’si
Kullanım Kılavuzu


KULLANIM

N90, N70 ve N91 ile başlayan N serisinin ortanca üyesi. İlk açılış süresi (Symbian telefonlarda adet olduğu üzere) yavaş olan N90 gelişmiş özelliklere sahip. Bunu kullanım sırasında fazlasıyla hissediyorsunuz. Öncelikle ana LCD ekranın parlaklığı, görüntüyü vermesi ve kalitesi çok iyi. Görüntü kalitesi mükemmel olan bu ekranın boyutları da telefon boyutu ile orantılı olmuş. 352x416 piksellik ekran boyutu (3G’li telefonların ekran boyutu) cep telefonlarında görmeye alıştığımız bir ebat değil.



Telefonun diğer teknik özelliklerine baktığımızda; EDGE desteği, 30 farklı bilginin girilebildiği adres defteri (ki Symbian işletim sistemi olduğundan istediğiniz adres defteri yazılımını yüklemeniz de mümkün), GPRS, Bluetooth, SMS, EMS, E-mail, WAP 2.0 (ki html sayfalarını açabiliyorsunuz. Örnekler için yazı içindeki ekran görüntülerine bakabilirsiniz), JAVA) Push to Talk, Video arama, T9 sözlük, sesli komut, ses kaydetme, takvim, yapılacak işler ve doğrudan telefon üzerinden baskı almak.



Telefonun beğenmediğim bir özelliği ise titreşim fonksiyonunun olmaması. Sesini kıstığınız ortamlarda hiç titremediğinden telefonun çaldığını anlayamıyorsunuz. Ya da çok gürültü bir ortamda telefonunuz çalsa da haberiniz bile olmuyor (inceleme süresince bir kaç kez başıma geldi).


KAMERA

2 Megapiksel kamera ürünün üst yan yüzüne konumlandırılmış ve kendi ekseninde sağa 180, sola 135 derece dönebiliyor. Bu ‘dönebilen’ sistem sayesinde 3G telefonlarda karşımıza çıkan çift kamera zorunluluğu ortadan kalkmış.



Kamera menüleri

Carl Zeiss marka objektif kullanılan Nokia N90’da görüntü kalitesinin bu kadar iyi olmasında en önemli paylardan biri bu objektifte. Gözlük gibi optik aksesuarlar ve Sony ürünlerindeki objektifleriyle tanıdığımız Carl Zeiss dünyanın en önemli optik malzeme üreticilerinden biri.



N90 ile çekilmiş örnek fotoğraf.

N90’da kamera ekran kendi etrafında 90 derece dündürülür döndürülmez aktif hale geliyor. Çekim işlemleri ise yan yüzde bulunan deklanşör ve hemen altındaki joystik ile yapılıyor. Netlik, deklanşörün dijital fotoğraf makinelerinde olduğu gibi yarım basılması ile sağlanıyor. Bu yarım basış sırasında makine netliği yapıyor. Operasyon hızı böyle bir ürün yeterli

1600x1200, 800x600, 640x480 piksel olmak üzere 3 farklı çözünürlük verebilen N90’da bu tip ürünlerde görmeye alıştığımız dahili LED flaş da bulunuyor. Bu ışığın gücü yeterli ve birçok durumda fotoğraf çekebilecek ortamı sağlamayı başarıyor. Işığın tek sorunu kırmızı göz oluşturması (özellikle çocuklarda). Bunun farkında olan firma, flaş modlarına Kırmızı Göz Giderme seçeneği de koymuş. Çekilen fotoğraflar 250-550 Kbyte arası yer kaplıyor.

Nokia her ne kadar dijital fotoğraf pazarına girmese de kameranın özelliklerine baktığımızda dijital fotoğraf makinelerinden farklı olmadığını görüyoruz:

Beyaz Ayarı: Otomatik, Güneşli, Bulutu, Akkor Lamba, Floresan
Poz Değeri: +2/-2 Ev, 0.5 basamaklarla
Renk Tonu: Normal, Kahverengi, Siyah-Beyaz
Çekim Modları: Otomatik, Yakınlaştır, Gece, Spor, Portre, Manzara, Kullanıcı Tanımlı
Zamanlayıcı (Self Timer)



N90 ile çekilmiş örnek fotoğraf.

Kamera görüntüleri neredeyse dijital fotoğraf makineleri aratmayacak kadar iyi. Özellikle açık havada ürünün çok başarılı olduğunu söylemek isterim. Kapalı mekanlarda görüntü kalitesi biraz düşse de genel olarak böyle bir ürün yeterli.

Kamera 20X’e kadar dijital yakınlaştırma (zoom) yapabiliyor. Tabi bunu yaparken çözünürlükten fedakarlık yapmak gerekiyor. Fedakarlık yapılan tek şey çözünürlük değil. Dijital yakınlaştırma (benzer ürünlerde olduğu gibi) görüntü kalitesinden de taviz verme anlamına geliyor. Zorunlu kalmadıkça dijital yakınlaştırmayı kullanmanızı tavsiye etmem.



Maksimum çözünürlük 1600x1200 piksel olduğundan bu ürünle çekilen fotoğrafları stüdyo baskısında kayıpsız olarak yaklaşık 10x15 cm baskı almanız mümkün. Biraz daha zorlarsanız 13x18 bile baskı alabilirsiniz (kaliteden taviz vererek).

Kamera sadece fotoğraf değil aynı zamanda video da çekebiliyor. 352x288 piksel ebatlarında, MPEG-4 formatında bu videolarda zaman sınırlaması sadece bellek miktarına bağlı. Video görüntü kalitesi de fotoğraflarınki gibi çok iyi.

MULTİMEDYA

N90 aynı zamanda bir multimedya telefonu. MP3, AAC, Real Audio ve WAV desteği olan bir müzik çaları bulunan üründe harici kulaklık da kutusundan çıkıyor. Ses kalitesi iyi olan telefonu aynı zamanda MP3 çalar olarak da kullanabiliyorsunuz. Merak edenler için belirteyim N90’da radyo özelliği bulunmuyor.

BELLEK

31 Mbyte dahili belleği bulunan ürünle beraber 64 Mbyte RS-MMC hafıza kartı veriliyor. Belleğin artırılabiliyor olması güzel bir özellik. Telefonun dual voltajı desteği olduğundan 1.8 ve 3V kartları kullanabiliyorsunuz. Böylece ürün, piyasadaki bütün RS-MMC kartlar ile uyumlu çalışabiliyor. Nokia N90, ‘Hot Swap’ özelliğini desteklediğinden çalışırken bellek kartını takıp çıkartabiliyorsunuz. Herhangi bir sorun olmuyor. Ancak çalışan uygulamalar varsa onlar kapanıyor.



Bellek yuvası yan yüzde bulunuyor

MENU



Ana menü genel olarak kullanışlı. Galeri, Görüntü, Saat, Web, Ofis, Bağlantı, Klasörüm, Araçlar gibi seçenekler ile her türlü fonksiyonu yeniden ayarlamak mümkün. Telefon Symbian işletim sistemine sahip olduğundan yüzlerce programı aynen bilgisayara yüklüyormuş gibi telefona yüklemek mümkün. Özellikle sıkı bir bilgisayar kullanıcısı iseniz bu telefonun her anlamda işinize yarayacağını söyleyebilirim. Ek yüklenen programlar ile ofis dökümanlarını açma, MSN’e bağlanma, internet sayfalarında gezinme gibi birçok işlemi yapabiliyorsunuz.

PİL



BL-5B kodlu Nokia marka şarj edilebilir Li-Ion pil, kutusundan çıkan standart adaptör ile şarj edilebiliyor. Ancak bu adaptörü doğrudan telefona bağlayamıyorsunuz. Cihazla beraber verilen bir aparat ile bu standart bağlantı daha küçük bir hale getiriliyor ve yan yüzde bulunan özel bir yuvadan telefonu şarj ediyorsunuz.

Ortalama 2 günlük bir pil ömründen bahsetmek yanlış olmaz. Pil ömrü benzerlerine ile hemen hemen aynı seviyede. zaten Symbian’lı telefonlarda 2 gün pil ömrü normal olarak kabul ediliyor.

YAZILIM

USB bağlantı kablosu kutusundan çıkan N90, zengin bir yazılım paketi ile geliyor. Nokia PC Suite yazılımı ile telefonla bilgisayar arasında senkronizasyon, dosyaları görme, müzik aktarma, duvar kağıdı oluşturma, zil sesi oluşturma, Metin mesajı gönderme gibi işlemleri yapabiliyorsunuz.

BEĞENDİĞİM ÖZELLİKLERİ

3G, EDGE gibi gelişmiş özellikler
Parlak ve keskin görüntüye sahip ekran
Symbian işletim sistemi

BEĞENMEDİĞİM ÖZELLİKLERİ

Büyük gövde
Titreşim fonksiyonu yok


SONUÇ - YORUM

Görüldüğü gibi telefonun özellikleri çok zengin. Özellikle ‘power user’ tabir edilen elinizdeki ürünün özelliklerini sonuna kadar kullanmayı seven biriyseniz N90 sizi fazlasıyla mutlu edecektir. Symbian işletim sistemi ile tamamen kişiselleştirilebilen N90, kamerası, 3G ve EDGE gibi gelişmiş özellikleri ve müzik çaları ile fonksiyonel bir telefon. Böyle bir telefonda neden titreşim özelliği olmaz anlayamasak da türün meraklılalarının ilgisini çekebilecek bir ürün.

Nokia N90

Desteklediği Şebekeler: UMTS / GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900
LCD Ekran (ana): 352x416 piksel 262.144 renk TFT (90 derece döndürülebiliyor)
LCD Ekran (kapak): 128x128 piksel, 65.536 renk
Telefon Defteri: 30 farklı bilgi girilebiliyor
Bellek: 31 Mbyte dahili, RS-DV-MMC bellek yuvası, 64 Mbyte bellek kutusundan çıkıyor
Melodi: Polifonik (64 kanal), Monofonik ve MP3
İşletim Sistemi: Symbian OS 8.1a , Series 60
Diğer Özellikler: GPRS [Class 10 (4+1/3+2 slots), 32 - 48 kbps] Bluetooth (V1.2), EDGE (Class 10, 236.8 kbps), 3G (384 kbps), USB portu, SMS, EMS, MMS, Wap 2.0, Java MIDH 2.0, MP3/AAC/MPEG4 çalar
Ebatlar: 112 x 51 x 24 mm
Ağırlık: 173 gr
Fiyatı: 700 Euro + KDV
Üretici Firma: Nokia
Türkiye Temsilcisi: Nokia Türkiye
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Üst