Açlığın Zeka üzerindeki Etkisi Nedir

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Açlığın Zeka üzerindeki Etkileri nelerdir
Açlığın zeka üzerinde olumlu etkileri

Farelerle yapılan deneyler sonucunda, boş mideye karşı bir reaksiyon olarak üretilen grelin hormonunun, öğrenme yetisini ve belleği güçlendirdiği anlaşıldı. Açlık hormonu, öğrenmeden sorumlu beyin bölgelerindeki sinir hücrelerine yerleşerek, diğer sinir hücreleriyle yeni bağlantılar kurmalarını tetikliyor. Araştırmacıların görüşüne göre bu etki, beden ihtiyacının, beyin fonksiyonları üzerindeki rolünü göstermekte.
Grelin, mide mukozasındaki hücreler tarafından üretilmekte ve kan dolaşımıyla beyne ulaşmakta. Daha önceki araştırmalarla, hipotalamusta oluşan iştah açısı etkinin dışında, hormon, örneğin hipofizdeki çeşitli büyüme faktörlerinin üretimini de arttırdığı öğrenilmişti.
Ancak bu sinyal molekülü, diğer beyin bölgelerinde de yerleşebildiği için araştırmacılar uzun bir süredir grelinin başka işlevleri de olabileceğini düşünüyorlardı.
Bunlardan birini şimdi Yale Üniversitesi'nden Tamas Horvath buldu.
Yeni anıların oluşmasından ve kalıcılığından sorumlu hipokampüste, grelin hormonu sinir hücreleri arasındaki iletişimi uyarıyor. Açlık hormonuyla ilgili geni taşımayan farelerin hipokampüsündeki sinaps oranı, genetik değişimden geçirilmemiş farelere göre %25 daha az. Ancak bu fark genetik değişimden geçirilmiş farelere grelin aşılandığında yok oluyor. Bu biyolojik değişimler öğrenme yetisi ve belleğe de yansımakta.
Grelin hormonundan yoksun olan fareler labirentteki yolları daha yavaş öğrendikleri gibi öğrendiklerini de hatırlamakta zorlanıyorlar. Bu da hayvanların aç karnına daha iyi öğrendikleri anlamına gelmekte. Sonuçta acil durumlarda yeni besin kaynaklarının bulunabilmesi için beynin daha iyi çalışması gerekir. Araştırmacılar grelin hormonunun insanda da benzer şekilde etkidiğini tahmin ediyorlar. Bu tahminin doğru çıkması halinde kilolu insanlarda açlığı grelin sistemiyle önleme yönteminin üzerinde yeniden çalışılması gerekecek.

alıntı
 
Üst