Photoshop Dersleri Resimli anlatım

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Tüm photoshop Dersleri Resimli anlatım..!
Karanlık çekilmiş fotoğrafı düzeltme
Kişisel bir site hazırlayacaksınız ve elinizde tek fotograf var, o da karanlık.
O zaman Curves (ctrl M) rengi ayarlamak için en uygun araç...
(image/adjust/curves) den ulaşabilirsiniz...

Deneyip yanılarak, ortadaki eğriye yaklaşık böyle bir "S" biçimi verdiğinizde resminizin aydınlandığını göreceksiniz.
Preview seçeneğinin işaretli olmasını unutmayın.
Böylelikle yaptığınız değişikliklerin resme etkisini izleyebilirsiniz.

Özel olarak bir bölgenin rengini değiştirmek istiyorsanız. Orayı seçili hale getirin. Shift tuşunu basılı tutarak birkaç ayrı yeri seçebilirsiniz.
Feather değeri olarak 4-5 piksel verin.

Image / Adjust / Selective Color, bir rengin içindeki diğer renkleri azaltmaya-çoğaltmaya yarar.
Resminizi bu işlem bitinceye kadar CMYK moduna çevirmelisiniz.
Buradaki oranlar resminizin özelliklerine göre değişir.

Evet, işte bu kadar ...
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#2
Kendini Arama


Fotoğraf çogaltılıp, büyüteç içine yerlestirildi. Dramatikliği arttırmak için gözyaşı eklendi, dudaklar daha hüzünlü (!) kıvrımlandı ve gözler kısıldı. Yüzün solundaki gölge arttırıldı.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#3
Yalnız Ağaç

Ne yapacağıma ana hatlarıyla karar verdikten sonra, ağacı parçalara ayırdım. Bu işlemi yapmak için en kullanışlı olan layer mask kullanmak. (Sayfanın sonunda layer maskla ilgili daha ayrıntılı bilgi var...)

Ağacın kesilmiş kısımlarında, alttan zeminin devam etmesi gerekecegi için, layer'i çoğalttım ve kaydırdım. Zemini sağlayacak yeterince geniş alanları olan uygun bir fotograf olmasaydı, o kısımları doku taşıyarak oluşturacaktım.

Kesilmis kısımları olusturmak için, elips bir zemin yaptim, üzerine fırça ve bir kaç müdahele ile ağaç görüntüsü verdim.

Boruyu yapmak için beyaz bir alanın kenarlarını koyulaştırdım. Geçişi sağlamak için feather (bu örnekte 5 piksel) kullanıldı.

Ağaca parelel olması için poru parçaları biraz döndürüldü. Fazlalıklar kesildi, gölgeler eklendi.... Farkedeceksiniz, bu arada arkadaki ağaçta bölünmeyi uygulamaktan vazgeçtim.

Fazladan kütükler yapmaya karar verince, ağaç layerini çoğalttim ve işime yarayandan fazlasını sildim. Kütükten bir tane daha oluşturup, boyunu kısalttım ve döndürdüm. Dalı doku taşıyarak uzattım. Kütüklerin altına gölge ekledim. Gökyüzünün rengini biraz degistirdim. Sonuç aşağıda...

 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#4
Vantilatör

Banner olarak kullanmak üzere animasyon gif hazırlamak için PhotopShop 5.5 la birlikte gelen ImageReady progra**** kullanacağız.
Logomuzu hazırladık. Ben bunları yazarken hava o kadar sıcak ki (Ağustos 2000) sadece serinlik düşünüyorum.
Vantilatöre benzer bir şey ekleyeceğim


Buradaki konu animasyon olduğu için, vantilatör taklidi görüntünün nasıl yapıldığını anlatmıyorum.
Hareket efekti verebilsin diye Blur filtresi uyguladığımı söyliyeyim.
Dönüş hareketinin kesintisiz olması için 360 dereceyi eşit aralıklarla bölmeniz gerek.
4 tanesi dönüş etkisini yaratmada yetersiz olacağı için, 8 tane layer oluşturup, hazırladığınız şekli, 45 derecelik açılarla döndürün.

Yanda bu dönüş hareketlerini görüyorsunuz.

Resmi photoshop formatında kaydedin. (layerları olduğu için zaten başka şansınız yok)
ImageReady progra**** geçmek için yanda işaretlediğim yere tıklayın.

Programı biraz tanıyalım. Animasyon bölümünde yer alan simgelerin anlamları şöyle:
1. Hareketin kaç saniye süreceğine karar vereceğiniz bölüm
2. Animasyon karelerini en başa al
3. Bir önceki kare
4. Dur
5. Oynat
6. Bir sonraki kare
7. Yeni kare oluştur
8. Sil

Her animasyon karesinde görünmesi için, logonun olduğu layer, her karede seçili olmalıdır.
1. kareye tıklayın: logo layer'ı ve layer 1
2. kareye tıklayın: logo layer'ı ve layer 2 görünür olsun.
Bu biçimde seçmeyi her kare için sürdürün.
Alttaki örnekte 8 dönüş hareketi için oluşturulmuş, 8 animasyon karesini görüyorsunuz.

Son anda vantilatörün ortasında bir nokta koymaya karar veriyorum. (Sizin de sonradan eklemeyi düşündüğünüz birşey olabilir.)
Bu durumda yeni bir layer oluşturup, siyah daireyi çiziyoruz, ve bunu her animasyon karesinde görünmesi için, hepsinde görünür kılıyoruz.
Altaki ilk örnekte animasyon hızı her kare için 0.5 saniye olarak ayarlanmıştır. 2. örnekte ise hız 0.1 saniyedir.
Görüntü fena değil ama serinletme konusunda
hiç işe yaramıyor


 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#5
Kırık kenarlı yazı
Bu dersteki konumuzda öğreneceklerimiz ile elimizdeki fontlarla yazdığımız yazılara hasar vereceğiz. Etrafları kırılmış bir yazı stili yaratacağız. Bu derste kullandığımız teknik manual işlem içermediğinden bir action seti olarak kaydedilebilir ve gerektiğinde saniyeler içinde bu işlem gerçekleştirilebilir.
1.Boyutları size kalmış. İlk olarak TYPE TOOL'u kullanarak yazmak istediğiniz yazıyı yazın. [action set oluşturmak isteyenler kaydetmeye buradan başlayın] Daha sonra menüden LAYER>RASTERIZE>TYPE seçerek yazıyı yazdığımız layerı üzerinde oynayabileceğimiz bir hale getirin. Şimdi CTRL tuşuna basılı iken LAYER sekmesinde yazınızın bulunduğu layera tıklayın. Böylece yazı karakterlerimiz seçili duruma gelecektir.

2. Şimdi Q tuşuna basarak Quick Edit moduna geçin. Eğer seçim renginiz ile yazınızın rengi aynı ise Quick Edit moda geçtiğinizde görünürde bir değişiklik olmayacaktır, yanılmayın (Mesela kırmızı yazı ve kırmızı seçim rengi bu yanılgıya neden olabilir). Menüden IMAGE>ADJUST>INVERT 'e tıklayın (yada kısaca CTRL+ I tuş kombinasyonunu kullanın).
Şimdi menüden FILTER>PIXELATE>CRYSTALLIZE'e tıklayın ve değer olarak 3 ile 15 arası bir değer verin. Düşük değer olursa kırıklar daha belirgin ve daha az dağılmış olarak oluşur. Mesela ben aşağıdaki örnek için değer olarak 7 verdim. Şimdi oluşturduğumuz seçim için yapacağımız ayarlara geldik.
Menüden IMAGE>ADJUST>BRIGHTNESS/CONTRAST'a tıklayın. Brightness değeri olarak -80, Contrast değeri olarak +80 verin. Şimdi kırıklar çok belirgin bir şekilde görülecektir. Tekrar Q'ya basarak Standart Edit moduna geri dönün. Bu tarz bir şekil oluşacaktır.

. Şimdi Menüden EDIT>CLEAR'a tıklayarak seçimin içini temizliyoruz. Yaptığımız işlem aynı layerda etki ettiğinden seçimin içini temizlediğimizde, seçimin içinde kalan yazının bölümlerinide temizlemiş yani silmiş oluyoruz. Böylece kırıklı bir yazı karakteri elde etmiş oluyoruz. İşimiz bitti menüden SELECT>DESELECT yada CTRL+D tuş kombinasyonu ile seçimi kaldırıyoruz ve yazı karakterlerimiz kullanılmaya hazır. [action set oluşturanlar burada kaydı durdurun]

ipucu: Action set kaydetmek size bu tarz manual işlemlerle hazırlanmış tekniklerde hız kazandırır. Derste belirtilen yerler arasını kayıt edin. Yeni bir kırıklı yazı oluşturmak istediğinizde, yazınızı yazın ve bu derste kaydetmiş olduğunuz action'ı çalıştırın. 2 saniye içinde yazınız kırıklı yazı şeklini alacaktır.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#6
Değişen saç modelleri
Aşağıdaki örnek 2 tane bayan fotoğrafı kullanılarak hazırlandı. Layerları incelerseniz hazırlama yöntemini görebilirsiniz.
Yüzünü kullanacağım fotoğraftan 2 tane daha çoğalttım ve 3 layer oluşturdum. Farklı saç modelleri olanların ise yüzlerini sildim. Böylece her fotoğrafın yüz kısmında aynı kişi göründü.



İmage Ready'i açmadan önce layer sayısını azaltmak için gereken layerları birleştirdim. Yani bir kız ve bir saç birleşti... Toplam 3 layer kaldı.

İmage Ready animasyon penceresinde 3 layer oluşturdum. Zaman olarak 0,5 saniyeyi seçtim. Sonuç aşağıda...
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#7
Kutu Yapıyoruz
Bir kutu yaparken dikkat edeceğimiz üç önemli kural var...

1.KUTU
Yaptığımız objeleri transparan hale getirip içini görürsek daha doğru çizimler yapabiliriz. (-ki bunu zamanla hayalden göreceksiniz-)
Kutunun transparan halini çizdim. Bunu yapmamın sebebi objenin tabanının yere doğru oturup oturmadığını görmek ve kesişen kenarların doğru noktalarda kesişip kesişmediğini göstermek içindi.

2.KUTU
Kutunun kapağının doğru oturduğunu gördükten sonra, free transformla döndürerek kapağını açıyoruz ve tabii açarken aynı gerçekte de yaptığımız gibi havaya da kaldırıyoruz. Şimdi gördük ki perspektifimiz doğru olmuş...

3.KUTU
Transparanlığı yok edip bakalım, kutumuzun ışık ve gölgeleri ne olmuş?
Işığımız sol üstten geldiği için en parlak noktamız kutunun kapağının üst kısmı,
Sonra kutunun sol yan yüzeyi ikinci derecede ışık alıyor...
Bu sistemle kutunun içine istediğiniz objeyi en doğru şekilde yerleştirebilirsiniz. Tabii onun ışık gölge konumunu düşünerek ve transparanda bakabileceğiniz için de, objenin büyüklüğünü ve tabana oturup oturmadığını da en doğru şekliyle görmüş ve uygulamış olacaksınız..
Arya
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#8
Kenar çizgili yazı
Stroke maximum derecede faydalı ve bir o kadar da kıl bir araç. Bir kere yaptınmı oynayamazsın, yok efendim taşıması problem ıvır zıvır. İşte size kolay stroke
Yazınız efendim yazınızı. Veyahut stroke aracınızı kullanacağınız objeyi.

Açınız layer / effects / outer glow'u. Deyiniz ki sayın photoshop'a:
Mode: Normal (renk kafanıza göre)
Opacity: 100
Blur: 3 (daha ince isterseniz 1 haliyle)
Intensity: 600

O da size yandaki sonucu verir
Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarırmış; photoshop size gayet elastik bir stroke efekti vermesin de n'apsın

 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#9
Çukur ya da yüksek yazı
Olay çok basit aslında
İlkönce orta ton bir gri ile yazımızı yazıyoruz.

Blending modunu overlay yapıyoruz. (Hemen layer tabının üstünde) aaa.. gittii!!

Esas oğlan ölmedi ama. layer / effects / bevel and emboss diyoruz, inner bevel diyoruz, ayarları kafamıza göre yapıyoruz (depth 4, blur 1 soldaki imajda), image / adjust / brightness contrast'tan brightness ve contrastı +10ar yapıyoruz, o da ne? pörtlemiş bizim yazı



Fakat bir yazı vezir de olabilir, rezil de. Aynen layer / effects / bevel and emboss diyoruz, sağ altta up ve down diye iki tane buton var, down diyoruz, OK deyip çıkıyoruz, bu sefer brightness ile contrast'ı 30 derece kadar kısıyoruz. Böyle gömülüyor yazı. İlginç


 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#10
Tüm photoshop Dersleri Resimli anlatım..!
Taş dokusu oluşturma
"d" tuşu ile default renklerimizi (siyah ve beyaz) seçtikten sonra filter / render / clouds diyerek soldaki gibi bir görüntü oluşturuyoruz.

filter / render / lightning effects'e geldiken sonra ayarları sırasıyla:
Lighttype: spotlight
Intensity: 35
Focus: 69
Gloss: 0
Material: 69
Exposure: 0
Ambience: 8
Texture Channel: Blue
Height: 50
diyoruz. (Zaten çoğu default ayarlar) ve OK'e basıyoruz.

Final. image / adjust / brightness & contrast diyerek +15 contrast ve filter / sharpen / sharpen more diyerek de bir keskinlik veriyoruz. Sağlam oldu dimi

p.s. Texure dersine bakarak bu kayayı nası texture haline getireceğinizi öğrenebilirsiniz

 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#11
Polka noktaları
"Polka noktası nedir ne değildir?" den ziyade biz bu arkadaşların yapı**** öğreneceğiz bu dersimizde, tarihçelerini bilahare inceleriz
Öncelikle 200x200lük yeni açtığımız penceremizin channels bölümüne geçiyoruz hemen. Yeni bir kanal açıyoruz, ve ön rengimizi siyah arka rengimizi beyaz belirleyerek radial gradient toolumuz
ile penceremizin ortasından kenarına kadar bir yarıçap çiziyoruz.

Filter / pixelate / color halftone'dan eğer ayarlar soldaki gibi deilse onları yapıoruz. (Bunlar default ayarlar zaten)

Ve elimize şöyle bir şey geçiyor. CTRL + üzerinde işlem yaptığınız kanal'a sol klik şeklinde bir atraksiyon ile kanalı seçiyoruz. CTRL + I diyerek seçimimizi ters çeviriyor CTRL + C ile kopyalayıp yeni bir layer açıp içine yapıştırıyoruz. (Kombo oldu)

Renklendirince falan da böle bir imaj çıkıyor karşımıza. Afiyet olsun.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#12
Bir resim parçasından doku oluşturma
Texture (doku) yapmak istediğimiz imajı açıyoruz.

Önce resmin üst yarısını kopyalıyoruz.

Yapıştırdıktan sonra edit / transform / flip vertical ile ters çevirip, resmin en altına dayıyoruz.

Şimdi de resmin sol yarısını ctrl + shift + c (copy merged) ile kopyalıyoruz. Böyle yapmamızın sebebi ekranda ne görünüyorsa kopyalamak, biliyorsanız ki normal copy'de sadece aktif olan layerdan kopyalama yapıyor sevgili photoshop.

Bu sefer yapıştırdığımız bölümü edit / transform / filp horizontal ile enlemesine çevirerek ekranın sağ tarafına dayıyoruz. Bingo!
Benim üzerine oynadığım resim şansıma çok temiz çıktı. Herhangi bir silme işlemi yapmama gerek kalmadı. Baktınız resmin herhangi bir yarısını yapıştırdığınız zaman belli oluyo, yumuşak bir brush ile oraları silerek arkaplana yedirin. Çok kolay
Wallahi

 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#13
üzerine yiv açma
Üzerine tırtıklarımızı (!) işleyeceğimiz resmi açıyoruz. Özellikle boru vs gibi yerlerde çok güzel durdukları inancındayım. Interfacelere de ayrı bi hava katıolar


Gördüğünüz üzere benim kullandığım imaj enine, bu yüzden boyuna 1px genişliğinde ve tırtığın oluşacağı kadar uzunlukta bir seçim yapıyorum.

CTRL + L ile Levels penceresini açtıktan sonra Input Levels bölümünün ortadaki alanına (bir TAB tuşu mesafesi oluyor kendisi) 0.4 yazıyoruz ve OK'e gömüyoruz. Bizim yaptığımız tırtık içeri doğru. Işığın da sol üstten geldiğini varsayarsak haliyle ilk önce karanlık tarafını yaptık. Şimdi aydınlığa geçelim. "M" tuşuna bastıktan sonra sağ ok tuşuna bir kere dokunup seçimimizi 1px sağa kaydırıyoruz ve yine CTRL+L diyoruz. Geçen sefer 0.4 yazdığımız yere bu sefer "2" diyoruz ve ok dioruz.

Şekildeki gibi bişi çıkıyo ortaya. Bunu çoğaltınca daaa..

Bunun gibi hoş görünümlü bişi çıkıo

 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#14
Adjustment ile renk değişimi
Adjustment layer, aynen mask gibi çalışan, fakat imaj üzerinde renk tabanlı işlemlere yarayan bir fonksiyon. biz bu derste hue & saturation özelliğini kullanacağız. Resmimizi seçtikten sonra layer / new / adjustment layer diyerek açılan pencereden hue & saturation'ı seçip ok'e basıyoruz.

Açılan pencerede resmin renklendirmek istediğimiz bölgesine vermek istediğimiz rengi ayarlıyoruz.
Ben bu resimde köpeğin kahverengi olan tüylerini mavi yapmak istedim mesela


Sağ taraftaki layer penceresinde görebileceğimiz gibi yeni bir layer açıldı. Aynen maskde olduğu gibi, siyah ve beyaz kullanacağız. Siyah yerler adjustment layer'ın gözükmeyeceği, beyaz yerler ise gözükeceği yerler.

Yukardaki resmin bitiminde benim adjustment layerımda soldaki gibiydi.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#15
Eriyen Dekoratif Çerçeve

Bir daire çizin ve blur efekti verin.

Bitmap'a gidin ve yukaridaki özellikleri seçin

yukarıdaki özellikleri seçerek devam edin.

ctrl + i ile tersini olusturun (Invert)
Seçin (ctrl tuşu basılıyken seçmek istediginiz layer'a tıklarsanız seçmis olursunuz)

Path menüsüne gelin. Seçtiginiz alani path olarak olusturun.
Bu path'i seçili alan haline getirip (ctrl tusu basiliyken seçmek istediginiz path'e tıklarsaniz seçmis olursunuz) silin.

Silince oluşacak görüntü budur. Altına istediğiniz rengi koyabilirsiniz.
Diş biçiminde ve halftone Frequency büyüklüğü ile shape tipinde değisikliklere yapıp farklı çerçeveler elde edebilirsiniz.
Sergilenecek fotoğraflara uygun olmasa bile böyle bir çerçevenin yakısacağı yer vardır
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#16
Monitörden Fırlayanlar
Farklı resimleri birleştirmek için Layerları kullanılır. Yukarıdaki resimleri birleştirerek yapılan yeni çalışmada layerların dizilişini görüyorsunuz.
Birbirinin arkasında kalması gereken resimlerde arkada kalması gereken bölümü sildim. Kırık cam parçaları için, monitör Layer'ından bir tane daha çoğaltıp farklı biçimlerde parçalar aldım ve gölge verdim. Şeffaflık etkisi için opacity'i azalttım. Kadının arkada olma etkisini arttırmak için biraz daha gölgede kalmasını sağladım. Gölgeler için motion bluru tercih ettim.

Hepsi bu kadar ...
Resmi Büyütmek İçin Buraya Tıklayınız. Orjinal Resim 646x521 ve 29KB. Dir
Resmi Büyütmek İçin Buraya Tıklayınız. Orjinal Resim 646x521 ve 29KB. Dir
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#17
Resmi, bir biçim içine yerleştirme (yaprak ve orman)
Birbirini çağrıştıran iki resim kullanarak, bir resmin anlamı arttırılabilirsiniz. Ağaçlar ve bir yaprak...
Amacınıza uygun iki resim bulun. Birinin Layer'nı diğerinin üstüne sürükleyerek, iki resmi aynı photoshop belgesinde bir araya getirin. Yeni bir adla kaydetme işlemini hemen yapmak, daha sonra kullanabileceğiniz bu resimleri bozmamanızı sağlar.

Bulduğunuz resimlerin büyüklükleri birbirine uyup uymadığını anlamanız gerekir.Kenar çizgisinden yararlanacağınız resmi uygun bir araçla seçip Save Selection'la bir alfa kanalı olarak kaydedin. Kanalın gözünü tıklarsanız resimlerin birbirine uygunluğunu farkedersiniz. Eksik olan bölümü doku taşıma yöntemiyle büyütmeniz gerekebilir. Yandaki resimde ufukta görünen orman görüntüsü çogaltıldı.

Çoğu konuda olduğu gibi burada da sonuca gitmenin değişik yolları var.
Bunlardan bir tanesi; bu işlemleri tamamladıktan sonra, alfa kanalını Ctrl+kanal adı ile seçin. Ctrl+Shift+I ile tersini seçip orman resminin fazlalığını silin. Yine orman Layer'ında iken Ctrl+L (mac. kullanıcıları tüm Ctrl'leri "Elma" diye okuyor değil mi?) Levels tablosunu çağırın. Output Levels'i + bir değere getirin. Preview işaretliyse yaptıklarınızın etkisini resim üzerinde göreceksiniz. Size uygun bir yerde okeyleyin. Bu, ağaçlarınızın silikleşmesine yol açacaktır. Kullanım yeriniz arka plansa uygun bir seçim olabilir. Yaprak Layer'ını silip Flatten Image ile layer birleştirme işlemini sağlayın. Yaprak Layer'ını görünmez kıldıktan sonra bu işlemi yaparsanız yine aynı sonuca ulaşırsınız.

Başka bir yol, Yaprak Layer'ında iken, kanalın opacity'sini düşürmektir. Bu yolla yaprağın damarlarının, orman resmi üzerinde görünmesi mümkün olur. Normal değil de diğer modları kullanmakmak isteyebilirsiniz. Herbirini değişik opacity değerleriyle denerseniz, amacınıza en uygun bileşimi bulabilirsiniz.

Bir yaprak aynı zamanda bir orman demektir...
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#18
Fotoğraftan istenmeyen kısımları kaldırmak

Doğal görüntü iyidir ama bazan fotoğraftaki bazı bölümleri silmek gerekebilir. Örnekteki fotoğraf için bunun gerektiğini söylemek istemiyorum. O sadece anlatmak için kullanıldı


Clone aracını seçin.

Çalışma yapacağınız alanın büyüklüğüne göre fırça seçin. Çalışma süresince fırça boyutunu değiştirmek durumunda kalabilirsiniz.
Dokunun hangi geçirgenlikle taşınmasını istediğinizi opacity ayarından belirleyin. Aynen taşımak istediğiniz durumlarda ayarın 100% olması gerekir.
Tüm bunları hazırlayınca, kullanmak istediğiniz dokuyu belirlemek üzere, clone aracındandayken, alt tuşu basılı tutarak seçtiğiniz bölüme bir kez tıklayın. Sonra, farenizi dokunun taşınmasını istediğiniz bölüme ***ürün ve basılı tutarak orada dolaştırın.
İlk doku örneğini aldıktan sonra hangi yöne ve ne kadar uzaklığa gittiğiniz bellektedir. Parmağınızı kaldırdıktan sonra tekrar tıklayarak devam ettiğinizde aynı yön ve uzaklık geçerli olur. Bunu istemediğiniz durumlarda, tekrar tıklayarak yeni bir doku örneği almanız gerekir. Tüm bunlar Aligned seçeneği seçiliyse söz konusudur. Aligned seçeneğindeki işareti kaldırırsanız, ilk doku örneğini aldığınız yer, çalışma boyunca geçirliliğini korur...
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#19
Renk ve çekim hatalarını düzeltme
Çekimlerde ve taramalarda oluşan hataları düzeltmek önemlidir. Özellikle müşteri, olması gereken ürün renklerini, ürünlerden birer parça getirip önünüze koyduysa...

İlk yapmanız gereken, çekimden kaynaklanan ürün çarpılmalarını düzeltmektir. Açılar 90 derece olmalı tabii ki...
Dolabın iki kenarına Guide'ları çekersiniz. Resmin hepsini seçip, Ctrl + T dediğiniz zaman çıkan köşelerden birini (üründeki çarpıklığın durumuna göre sizin karar vermeniz gerekir) tutarsınız.
Tutup hemen çekiştirirseniz olmaz. O zaman resim enine, boyuna kafasına göre küçülüp büyür, oranları bozulur.

Shift tuşunu basılı tutarsanız, orantılı küçültüp büyütmüş olursunuz.

Ctrl tuşu basılıyken tutarsanız, tek köşeyi tutma şansı yakalarsınız. Bizim istediğimiz de buydu zaten... Bir köşeden tutup daraltmak ya da genişletmek...

Bu işlemi yaparken, aşağı ya da yukarı kaymasını istemiyorsak, Ctrl basılı iken aynı zamanda Shift tuşunu da basılı tutmanız gerekir.

Ürünün kenarı, Guide'e parelel olunca işlem tamam demektir.

Renk düzeltmesi için, ürünü monitördeki ürün resminin yanına koyup, bakarsınız. Hangi rengi azaltıp hangisini çoğaltmak gerekir ki iki birbirine benzesin...??
Kolay gelsin

 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#20
Tüm photoshop Dersleri Resimli anlatım..!
Perspektif klonlama 1 (Vanishing Point / cs2)
CC2'de yeniliklerden biri de Vanishing Point filtresi... Nerelerde uygulayabileceğimizi görelim...

Clone aracı, doku taşımaya yarıyor biliyorsunuz. Daha önce istiyorsak opacity değerinde değişiklik yaparak, seçtiğimiz fırça büyüklüğünde doku taşıma yapabiliyorduk. Taşıdığımız doku, diğer tarafta da aynı büyüklükte oluşuyordu.
Oysa perspektif kuralları gereği, daha uzaktaki daha küçük görünür. Daha uzaktaki bir bölüme, yakındaki dokuyu taşımak, görünüşün bozulmasına neden olur.
Bu filtre, soruna çözüm getirmiş.
Alttaki fotoğrafta, yolun bir kıs**** taşmış olan toprağın yerine taş dokusunu taşıyacağız.

Vanishing Point filtresine geçin. Soldaki ikonlardan grid aracını seçin ve perspektife uygun olarak 4 köşe için dört kez tıklayın. Buradaki perspektif en iyi yolda belli olduğu için yolun kenarlarını kılavuz olarak kullanıyoruz.

Çizdiğiniz şeklin, orta noktalarından tutarak yanlara ve üste-aşağıya doğru genişletin. Amacımız, çalışacağımız alanı, fotoğraftaki perspektife uygun olarak genişletmek. Daha rahat çalışmak...

Şimdi clone aracına geçin, daha önce de yaptığımız gibi alt tuşu basılıyken, taşıma yapacağınız yere tıklayın. Burası doku taşıma için seçtiğiniz alandır.
İlerideki toprak olan kısma farenizi getirdiğiniz zaman, taşıdığınız dokunun oranın büyüklüğüne uygun hale geldiğini göreceksiniz... Opacity, fırça büyüklüğü, hizalama gibi özellikleri üst kısımdan ayarlayabilirsiniz.
 
Üst